Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Suspesa la reforma de la Llei Electoral

Suspesa la reforma de la Llei Electoral

Els partits parlamentaris no es posen d'acord sobre la representativitat i el repartiment dels escons La proposta d'una comissió d'experts havia generat malestar al territori per l'augment de pes electoral de Barcelona

Mapa de les 7 vegueries - 2010
Mapa de les 7 vegueries - 2010
12/02/2010 19:46

La Llei Electoral ha quedat aturada. Tal com es preveia, els partits polítics no s'han posat d'acord sobre l'assumpte més espinós com era la representativitat.

Aquest punt ha generat malestar arreu del territori per la proposta d'una 'comissió d'experts', feta pública el 2007, que augmentaria notablement el pes de l'àrea de Barcelona, en detriment de la resta de Catalunya. Així, per exemple, segons aquell estudi l'Alt Pirineu i Aran només tindria 3 diputats i la plana de Lleida 8, quan l'actual circumscripció de Lleida té assignats 15 escons. Aquesta previsió, de retruc, s'ha convertit en un dels arguments de més pes per als contraris a la Llei de Vegueries.

Els partits han certificat la mort de la ponència sobre la Llei electoral de Catalunya, per la impossibilitat dels partits de posar-se d'acord sobre la fórmula d'elecció dels diputats. Tots arribaven a la cita amb punts de vista molt distants. El PSC, ICV, PP i Ciutadans presentaven propostes que tendeixen cap a un sistema més proporcional, i per tant amb més pes electoral de l'àrea metropolitana, mentre que CiU defensa el manteniment de l'equilibri territorial en el repartiment dels diputats. ERC també vol evitar un protagonisme excessiu de Barcelona, si bé ha intentat, sense èxit, apropar posicions entre els dos fronts.

Per tant, ni tan sols hi haurà llei parcial i tot quedarà en un acord sobre els elements menors de transparència i participació.

Mostrar formulari de contacte