Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Taller a la Seu d'Urgell sobre digitalització 3D d'objectes i edificis patrimonials

Taller a la Seu d'Urgell sobre digitalització 3D d'objectes i edificis patrimonials

Com a demostració pràctica, en la sessió formativa s'ha fet la digitalització de Les Mesures de la Bladeria i l’espai interior de l’antiga església de Sant Domènec, a través de la fotogrametria i l’escaneig làser

Taller de digitalització del patrimoni cultural (Foto: Ajuntament de la Seu d'Urgell)
Taller de digitalització del patrimoni cultural (Foto: Ajuntament de la Seu d'Urgell)
01/12/2021 18:20

La Seu d'Urgell ha acollit aquest dimecres un taller sobre digitalització 3D d’objectes i edificis patrimonials utilitzant la fotogrametria i l’escaneig 3D per làser. La sessió formativa ha inclòs la digitalització de Les Mesures de la Bladeria i l’espai interior de l’antiga església de Sant Domènec.

La proposta, que ha anat a càrrec d'especialistes de la Direcció General del Patrimoni Cultural i de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, s'ha emmarcat en el projecte Giravolt, que s’adreça a tècnics municipals, tècnics de museus, arquitectes, restauradors i arqueòlegs, entre d’altres professionals del patrimoni.

L'objectiu del curs ha estat conèixer de primera mà com s’apliquen aquestes tècniques sobre objectes de museu, grans i petits, i als interiors o exteriors de cases, castells o monestirs. També s'ha incidit en com aquests mètodes poden millorar la gestió del patrimoni, des de la conservació fins a la difusió via Internet.

El taller l'han presentat la regidora de Turisme de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, Mireia Font, i el regidor de Patrimoni Cultural, Carlos Guàrdia.

Tecnologia per al sector del patrimoni cultural

Giravolt va més enllà de la publicació en línia dels models 3D, ja que és un projecte integral que promociona l’ús de la tecnologia de l’escaneig 3D dins del sector del patrimoni cultural català. Es tracta d'una iniciativa de col·laboració i transversal que aporta un nou format per a la conservació i la divulgació de la cultura.

La proposta la promou el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General del Patrimoni Cultural i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, que compta amb la implicació de totes les entitats i museus del país encarregades de la gestió del patrimoni que hi vulguin participar.

Objectius del projecte Giravolt

Els objectius del projecte Giravolt són introduir l’ús de la tecnologia 3D dins del sector del patrimoni cultural català; crear un corpus digital a Internet ric i divers que garanteixi una millor accessibilitat del patrimoni cultural català; establir els estàndards d’aplicació 3D de referència dins del sector; atraure la mirada internacional cap al patrimoni català; promoure la utilització dels models 3D en l’ensenyament i en les noves propostes artístiques i científiques; liderar el programa d’escaneig digital del sector cultural de Catalunya col·laborant amb les iniciatives existents; impulsar la creació d’un clúster professional d’empreses i institucions de patrimoni i 3D, i documentar l’estat actual dels monuments de la Generalitat de Catalunya.

La proposta és possible gràcies a les noves tècniques com la fotogrametria, que permet obtenir models 3D d’objectes de manera molt més assequible, i als avenços tecnològics dels laserscan, que han fet créixer la seva utilització en arquitectura i arqueologia. Tot i que hi ha diferents tècniques per fer models 3D, però pel que fa al patrimoni cultural, la fotogrametria i l’escaneig làser, són les més comunes.

Mostrar formulari de contacte