Tast de cebes de Coll de Nargó en el marc de la Fira del Rovelló
La Fundació Miquel Agustí vol conèixer les preferències dels consumidors respecte al gust de la ceba nargonina L'activitat es farà dissabte, 7 d'octubre, amb el suport de l'Ajuntament i la Diputació
La Fundació Miquel Agustí organitza, el proper dissabte 7 d’octubre, un tast de cebes per conèixer les preferències dels consumidors respecte al gust de la varietat tradicional de ceba Coll de Nargó. El tast, que es realitzarà en el marc de la Fira del Rovelló de Coll de Nargó, és una part essencial del projecte de “Recuperació de la ceba de Coll de Nargó”, realitzat per la Fundació Miquel Agustí i que compta amb el suport de la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Coll de Nargó.
Antigament els pagesos guardaven una part de la collita per sembrar l’any següent. Això permetia que cada territori i pagesia seleccionés les varietats més ben adaptades a cada zona. Alhora, el contacte directe entre el pagès i els consumidors, feia que s’escollissin les varietats amb els gustos i aromes preferits pels consumidors. Això, però, ha deixat de succeir en els darrers anys, ja que que els agricultors compren la llavor a empreses de llavors professionals.
No obstant, segons destaca la Fundació Miquel Agustí, encara hi ha en determinades àrees de Catalunya algunes varietats que s’han mantingut pels seus trets especials, introbables en el mercat de llavors. Les seves característiques diferencials estan relacionades amb el perfil sensorial de la varietat (gust, aroma, textura). Aquest és el cas de la varietat tradicional de ceba cultivada a Coll de Nargó. Es tracta d'una ceba que es distingeix per la seva mida (més aviat gran) i la forma (oblonga, en comparació a les cebes comercials que generalment són més esfèriques), així com per les seves característiques.
Des de l'entitat s'assenyala que, tot i així, sembla que en els darrers anys s’han produït fortuïtament barreges i dins la ceba Coll de Nargó es troben cebes de diferents formes i mides, així com cebes amb gustos i aromes molt diferents. En aquest context, la Fundació Miquel Agustí es proposa fer el mateix que feien els pagesos antigament quan estaven en contacte amb els consumidors: preguntar quins sabors i aromes es recorden i prefereixen per a la ceba Coll de Nargó.
El tast del proper dissabte 7 d’octubre, en el marc de la Fira del Rovelló de Coll de Nargó, permetrà "redibuixar el perfil sensorial d’aquesta varietat tradicional". Es demana la participació del màxim número de persones, interessades en recuperar el sabor d’abans de la ceba i en recuperar un tros de la història agrícola de l’Alt Urgell.
Partint de la informació que s’obtindrà en el tast, els investigadors de la Fundació Miquel Agustí podran fer una descripció detallada de com haurà de ser la varietat, i a partir d’aquí realitzaran els assajos de camp necessaris per seleccionar altra vegada una varietat que tingui les característiques típiques de la ceba de Coll de Nargó. Amb aquest projecte es vol recuperar una varietat tradicional antigament molt valorada, i s'ajudarà a conservar una parcel•la molt important de la biodiversitat: la biodiversitat cultivada.