Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Telefónica atura l'arribada de la fibra òptica a la Seu

Telefónica atura l'arribada de la fibra òptica a la Seu

La multinacional retalla el seu programa per fer arribar el servei a un centenar de ciutats i ampliar-lo allà on ja n'hi ha L'empresa justifica la negativa perquè la normativa de competència els obliga a compartir la infraestructura amb els altres operadors
Pla de les Forques - Nova torre de telecomunicacions
03/02/2015 11:39

Telefónica Espanya ha decidit retallar, de manera cautelar, en un 35% el desplegament de la seva nova xarxa de fibra òptica aquest any, segons ha informat 'El País'. La companyia tecnològica reduirà en dos milions el nombre de llars als quals arribarà aquesta infraestructura de banda ampla ultraràpida el 2015. Això afectarà el desenvolupament d'aquest servei a la Seu, que és una de les ciutats afectades per aquesta reducció d'inversió.

L'operadora ha pres aquesta decisió en resposta a la normativa que està impulsant la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que l'obliga a compartir la seva infraestructura de xarxa amb altres operadores a tot el territori nacional excepte en nou municipis. Així consta en un document intern de la companyia, en el qual s'assenyala que, "com a mesura cautelar, i fins que no s'aclareixi la legislació", Telefónica reduirà el ritme de desplegament en aproximadament un 35% del previst. A la pràctica, ja ho han començat a fer.

L'impacte més fort es produirà en altres localitats de menor grandària, com la Seu, on ni tan sols es podrà començar el desplegament, en molts casos encara que ja estigués previst. El document que maneja la companyia enumera fins a cent localitats que es quedaran sense fibra òptica el 2015, tot i que el desplegament estava previst.

Així, en lloc d'aconseguir cobrir amb fibra 5,5 milions de llars més el 2015, com estava previst abans de la decisió de la CNMC, l'objectiu ara és de només 3,6 milions, a un ritme d'uns 300.000 llars mensuals. La multinacional espanyola va desplegar el 2014 fibra òptica a cinc milions de llars i locals, duplicant la cobertura que hi havia al desembre de 2013 fins als deu milions de llars, la major xarxa amb diferència que hi ha a Espanya. Però Telefónica no vol compartir aquesta xarxa amb altres operadors, tal com se li exigeix per garantir la lliure competència.

Per això, l'informe intern planteja un alentiment del desplegament en algunes capitals de província i municipis on Telefónica ja havia començat a desplegar fibra i que no es podran completar aquest any. I és que entre les ciutats afectades també hi ha Madrid, Barcelona, Granada, Guadalajara, Sant Sebastià, Màlaga, Pamplona, Las Palmas, Santa Cruz de Tenerife, Sevilla, Sòria, Tarragona, Toledo, Valladolid, Saragossa, Ceuta i Almeria.

La proposta que la CNMC va fer públic el passat mes de desembre obliga a Telefònica a donar accés a la seva xarxa de fibra a tots els competidors que ho sol·licitin a un preu majorista regulat i només liberalitza completament el mercat en nou municipis (Madrid, Barcelona, Màlaga , Sevilla, València, Alcalá de Henares, Badalona, Coslada i Móstoles), que, en conjunt, suposen el 16% de la població espanyola.

Telefónica rebutja aquest marc regulador perquè creu que ja hi ha una estructura de mercat molt repartida, malgrat que actualment segueix controlant bona part del mercat de les telecomunicacions.

Mostrar formulari de contacte