Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Televisió de Catalunya emet un documental gravat a l'Alt Urgell i el Solsonès

Televisió de Catalunya emet un documental gravat a l'Alt Urgell i el Solsonès

'Emboscats. Memòria d'una geografia secreta' es podrà veure aquest divendres (00.00 h), dilluns (12.00 h) i dijous (17.10 h) pel 33 Jordi Pasques, naturalista i escriptor d'Oliana, descobreix amagatalls a les muntanyes del Prepirineu

Documental TV3 - Memòria d'una geografia secreta
Documental TV3 - Memòria d'una geografia secreta
03/02/2012 09:34

Televisió de Catalunya emet aquest divendres, 3 de febrer, en el programa El documental del 33, el reportatge 'Emboscats. Memòria d'una geografia secreta', que se centra en la història mai explicada "d'aquells de qui ningú no se n'ha sentit orgullós, ni durant la Guerra Civil Espanyola ni ara: la dels joves catalans que van decidir no anar al front o van desertar quan hi eren".

El reportatge explica que es van amagar al bosc, en llocs remots, abruptes, on no els pogués trobar ningú excepte els seus familiars i veïns de confiança. "Alguns no se sentien afins a la República, altres hi eren obertament contraris. Molts eren massa joves per plantejar-s'ho i gairebé tots es volien mantenir lluny de les bales i les bombes del front. No van viure la guerra al front sinó a la rereguarda, amagats del món, en una particular lluita per la supervivència quotidiana", s'explica. D'altra banda, també s'especifica que al bàndol republicà els van titllar de "traïdors, desertors, antipatriotes i enemics del poble", mentre que pel règim franquista "tampoc no eren herois, sinó uns covards". En acabar la guerra els va confinar en camps de concentració o els va reclutar pel servei militar.

La investigadora Esther Miralles en un amagatall

De fet, després de mesos d’investigació, s'ha confirmat que el Solsonès i el seu entorn més immediat van ser ‘la meca’ dels emboscats, segurament per tractar-se d’una zona especialment conservadora i per la geografia abrupta que caracteritza la comarca. A banda de les històries, un dels punts més forts del documental és la possibilitat que ens ofereix de veure els refugis on s’amagaven els emboscats: les baumes i les construccions en les què van viure durant mesos (o anys) i que, amagades al bosc, algunes encara es conserves intactes fins avui.

El punt de partida del documental és el Solsonès, però es continua ressseguint la pista dels emboscats per altres comarques amb molts punts en comú amb el Solsonès, com ara l'Alt Urgell, el Pallars Sobirà,  el Berguedà, el Bages, el Ripollès, la Garrotxa i l’Alt Empordà.

Jordi Pasques, naturalista i escriptor d'Oliana, descobreix en el documental algun dels amagatalls a les muntanyes del Prepirineu.

Recerca històrica

El fil conductor del documental és el procés de recerca de l'Esther Miralles, autora d'una investigació inèdita sobre els emboscats de la Guerra Civil del Centre d'Estudis Lacetans. S'entrevista amb emboscats o familiars (dones, fills, néts) i s'endinsa fins els racons més secrets del Solsonès i del Prepirineu català per descobrir les coves, els amagatalls excavats al bosc o camuflats a les masies que van servir d'amagatall per als emboscats.

"Hi havia diferents raons per emboscar-se", explica Esther Miralles. "Una part personal de por i de salvar la pell. Una part més política i també, i això també ho trobem, una sensació que la guerra era una cosa que no anava amb ells". Paral·lelament, historiadors com Ricard Vinyes o Conxita Mir i altres experts contextualitzen en fenomen dels emboscats i com va anar variant en el decurs de la guerra.

En un primer moment, es van amagar capellans, monges i gent conservadora que fugia de la violència revolucionària, tot i que la majoria dels emboscats van ser joves que no s'enrolaven a l'exèrcit o desertaven. Aquesta situació es va donar a partir de la primavera del 1937, quan la República va posar en marxa l'exèrcit regular i va mobilitzar les lleves obligatòries.

Entre els emboscats també hi havia els que esperaven ansiosament l'arribada de les tropes franquistes i, fins i tot, els que estaven en contacte amb el quarter militar de Burgos. Estaven disposats a col·laborar amb els rebels aixecant-se en armes des de la rereguarda, segons la documentació trobada a l'Arxiu Militar d'Àvila en què es detallen els amagatalls i l'armament de què disposaven: fusells, pistoles, bombes de mà i armes blanques.

El documental destaca per una sòlida investigació, un ampli ventall de testimonis i experts, la descoberta d'extraordinaris amagatalls que feien servir els emboscats i una exhaustiva documentació, en part inèdita: fotografies, cartes personals, diaris, judicis del Tribunal d'Espionatge i Alta Traïció, consells de guerra, documentació militar secreta, notícies de premsa i cartells de propaganda.

Emissions a TV3

El documental es podrà veure aquest divendres, 3 de febrer, a les 00.00 hores; dilluns, 6 de febrer, a les 12.00; i dijous, 9 de febrer, a les 17.10.

Mostrar formulari de contacte