Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Territori atorga 2,78 MEUR en subvencions per a la millora de la mobilitat a les comarques de muntanya

Territori atorga 2,78 MEUR en subvencions per a la millora de la mobilitat a les comarques de muntanya

El Govern dona ajuts per a la neteja de vies afectades per nevades, el manteniment de senders municipals i el proveïment de maquinària per fer aquest manteniment
Despreniment a la carretera de Sant Joan Fumat (Foto d'arxiu/ACN)
07/12/2022 20:10

El Departament de Territori ha resolt atorgar 2,78 MEUR en subvencions i ajuts per garantir el bon estat de la xarxa de camins, senders i vies municipals de les nou comarques de muntanya i de l’Aran, en el marc de les seves polítiques de muntanya. L'objectiu és donar resposta a les necessitats d'aquests territoris, que tenen molts quilòmetres de vials municipals, amb uns costos de manteniment elevats per raons orogràfiques i climàtiques i uns pressupostos municipals insuficients per l’escàs volum de població.

En aquest context, fa anys que els consells comarcals i els ajuntaments cooperen en la gestió de la xarxa de camins municipals i, sovint, aquests deleguen part de les tasques a realitzar en els consells, que disposen de més mitjans tècnics i materials. Per aquests motius, a l’empara de la Llei d’alta muntanya, la Generalitat ha mantingut sempre una política de suport als ens locals en la seva tasca d’adequació de la xarxa de camins i ha potenciat el paper dels consells comarcals com a mancomunitat tècnica de serveis i ens de cooperació. Les línies d’ajut desenvolupades en el marc dels plans comarcals de muntanya i que ara s’enforteixen en són el millor exemple.

Enguany el Departament informa que haurà destinat prop de 9 MEUR a les polítiques de muntanya, el que suposa triplicar el pressupost que es destinava fins ara, ampliant les línies de subvenció que ja existien i assumint nous compromisos amb l’obertura de noves. La voluntat és garantir el bon estat de la xarxa de comunicacions pirinenca i potenciar l’atractiu turístic dels senders, com a eines per a garantir l’equitat territorial i per a la millora de les condicions de vida dels veïns i veïnes d’aquestes comarques, ajudant a fixar població i evitant el despoblament.

Els beneficiaris d’aquests programes d’ajuts són els consells comarcals de muntanya i el Conselh Generau d’Aran, excepte en el cas dels ajuts per a la neteja de neu, que s’adrecen als ajuntaments que no tinguin delegada aquesta tasca en l’administració comarcal.

Actuacions de neteja de vies de comunicació de titularitat municipal afectades per les nevades: 287.173 euros.

L’increment del pressupost d’aquesta línia de subvenció ha permès assumir la totalitat de les demandes del territori. L’objectiu és finançar les despeses de retirada de neu, gel i objectes que dificultin la correcta circulació; l’adquisició, emmagatzematge i distribució de potassa o d'altres productes anticongelants; l’arrendament, posada a punt i adquisició de carburant de les màquines de neteja i les despeses en concepte de personal propi o aliè. Se n'han beneficiat 37 ajuntaments i consells comarcals.

BENEFICIARI

COMARCA

SUBVENCIÓ

Ajuntament de Cabó

Alt Urgell

4.598 euros

Ajuntament de Cava

Alt Urgell

6.967 euros

Aj. de Josa i Tuixén

Alt Urgell

6.325 euros

Aj. de Montferrer i Castellbò

Alt Urgell

7.500 euros

Aj. del Pont de Bar

Alt Urgell

4.651 euros

Aj. de Ribera d’Urgellet

Alt Urgell

4.705 euros

Aj. de les Valls d’Aguilar

Alt Urgell

5.033 euros

Aj. de la Vall de Boí

Alta Ribagorça

7.500 euros

Conselh Generau d’Aran

Aran

3.980 euros

Ajuntament de Naut Aran

Aran

7.500 euros

Aj. de Vielha e Mijaran

Aran

7.500 euros

Ajuntament de Cercs

Berguedà

7.500 euros

Ajuntament de Gósol

Berguedà

5.680 euros

Aj. de la Nou de Berguedà

Berguedà

1.220 euros

Aj. de la Pobla de Lillet

Berguedà

744 euros

Ajuntament de Vallcebre

Berguedà

7.253 euros

Aj. de Bellver de Cerdanya

Cerdanya

7.500 euros

Ajuntament de Bolvir

Cerdanya

5.275 euros

Aj. de Fontanals de Cerdanya

Cerdanya

6.661 euros

Ajuntament de Ger

Cerdanya

1.440 euros

Aj. de Guils de Cerdanya

Cerdanya

6.000 euros

Aj. de Lles de Cerdanya

Cerdanya

7.500 euros

Aj. de Montellà i Martinet

Cerdanya

7.500 euros

Ajuntament de Prullans

Cerdanya

5.414 euros

Ajuntament de les Preses

Garrotxa

593 euros

Aj. de Sarroca de Bellera

Pallars Jussà

4.944 euros

Aj. de la Torre de Cabdella

Pallars Jussà

5.643 euros

Consell Comarcal P. Sobirà

Pallars Sobirà

112.500 euros

Ajuntament de Camprodon

Ripollès

7.500 euros

Aj. de Ribes de Freser

Ripollès

1.682 euros

Aj. de la Coma i la Pedra

Solsonès

7.500 euros

Ajuntament de Guixers

Solsonès

2.054 euros

Ajuntament de Lladurs

Solsonès

1.052 euros

Ajuntament de la Molsosa

Solsonès

1.606 euros

Ajuntament d’Odén

Solsonès

744 euros

Ajuntament de Pinós

Solsonès

1.438 euros

Ajuntament de Riner

Solsonès

3.957 euros

Ajuts directes per a l’adquisició d’equipament tècnic per al manteniment de camins:1.854.275 euros

Enguany, i amb caràcter extraordinari, s’ha instrumentat un programa d’ajuts directes per a l’adquisició d’equipament tècnic per al manteniment de camins, que suposarà la cessió als consells comarcals de maquinari de manteniment de camins amb complements de braç desbrossador i pala de neu. Se n’han beneficiat els 9 consells comarcals de muntanya i el Conselh Generau d’Aran, atès que tenen delegades les competències, o tenen encàrrecs de gestió específics, per executar el manteniment dels camins municipals. No obstant, hi ha poques empreses que ofereixin serveis integrals de manteniment de camins i, a més, els preus de mercat solen ser elevats.

Per això, atorgar un ajut directe a aquests ens per a l’adquisició de maquinària destinada al manteniment i la neteja dels camins els facilitarà oferir un servei del què es beneficien tots els municipis.

CONSELL COMARCAL

AJUT ATORGAT

Alta Ribagorça

200.000 euros

Alt Urgell

199.650 euros

Aran

200.000 euros

Berguedà

199.999 euros

Cerdanyà

200.000 euros

Garrotxa

58.132 euros

Pallars Jussà

200.000 euros

Pallars Sobirà

200.000 euros

Ripollès

196.504 euros

Solsonès

199.988 euros

Manteniment de camins no rodats de titularitat municipal: 494.562 euros

Amb l’aparició de l’automòbil, els camins han anat variant les seves funcions. Tot i que continuen tenint incidència en la mobilitat de proximitat, s’ha generalitzat el seu ús vinculat a activitats lligades al lleure, l’esport i el turisme. Són usos que contribueixen a la desestacionalització i tenen un gran potencial per a la captació de visitants, alhora que permeten el gaudi dels espais d’interès natural d’una forma ordenada i sostenible.

Simultàniament, ha augmentat la sensibilitat social per la salut i el benestar i l’hàbit de caminar s’ha estès més enllà del tradicional públic excursionista. Per tant, la xarxa de senders és un patrimoni públic que no es pot perdre i una infraestructura turística de primer ordre. Per aquesta raó, es considera d’interès públic mantenir la xarxa de camins no rodats en bon estat i correctament senyalitzada, sobretot durant els períodes en què son més freqüentats.´

Fins ara, l’acció del Departament en aquesta matèria s’havia canalitzat a través de l’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), el qual, a través de la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran, desplega anualment un seguit d’accions sobre aquesta xarxa i també de promoció de les activitats que la utilitzen. Enguany, amb aportacions de l’Institut i de la Direcció General de Polítiques de Muntanya i del Litoral s’ha dotat aquesta nova línia de subvencions que s’ha adreçat adreçada als consells comarcals perquè, de forma coordinada amb els municipis, actuïn sobre aquesta infraestructura.

CONSELL COMARCAL

AJUT ATORGAT

Alta Ribagorça

35.000 euros

Alt Urgell

42.315 euros

Aran

44.500 euros

Berguedà

57.728 euros

Cerdanyà

38.627 euros

Garrotxa

49.212 euros

Pallars Jussà

77.402 euros

Pallars Sobirà

79.250 euros

Ripollès

59.475 euros

Solsonès

11.053 euros

Mostrar formulari de contacte