Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Territori atorga 6 milions d'euros als consells comarcals de muntanya per al manteniment de camins municipals

Territori atorga 6 milions d'euros als consells comarcals de muntanya per al manteniment de camins municipals

Les actuacions de millora s’hauran de desenvolupar entre l'1 de gener i el 31 d’octubre d'enguany. A l'Alt Urgell l'ajut ascendeix a més de 866.000 euros

Consell Comarcal de l'Alt Urgell
Consell Comarcal de l'Alt Urgell
01/06/2023 14:05

El Departament de Territori ha resolt concedir 6 milions d’euros en subvencions als consells comarcals de les zones considerades de muntanya i al Conselh Generau d’Aran per a actuacions de millora i manteniment de camins municipals de la xarxa veïnal i rural. Es tracta de la convocatòria anticipada per al 2023, que finançarà accions executades entre l’1 de gener i el 31 d’octubre d’enguany. A Alt Urgell l'ajut ascendeix a 866.400 euros.

Les ajudes s’emmarquen en les polítiques de muntanya del Govern per millorar l'estat de la xarxa d’accés als nuclis i garantir l’equitat territorial i la millora de les condicions de vida dels veïns i veïnes, ajudant a fixar població i evitant el despoblament. Pel que fa a les accions d'aquest tipus, les diverses línies de subvencions adreçades a la millora de la mobilitat van sumar l'any passat prop de 9 milions d’euros.

En concret, el 2022 aquesta línia de millora i manteniment de camins de la xarxa veïnal i rural va passar d’estar dotada amb 2,5 milions a 6 milions d’euros. Enguany, el Departament de Territori ha mantingut l’esforç pressupostari.

Una orografia i clima particular

Les comarques de muntanya es caracteritzen per tenir molts quilòmetres de vials municipals, amb uns costos de manteniment elevats per raons orogràfiques i climàtiques i uns pressupostos municipals insuficients a causa de l’escàs volum de població. En aquest context, fa anys que els consells comarcals i els ajuntaments cooperen en la gestió de la xarxa de camins municipals i, sovint, es deleguen part de les tasques a realitzar en els consells, que disposen de més mitjans tècnics i materials.

A l’empara de la Llei d’alta muntanya, la Generalitat ha mantingut sempre una política de suport als ens locals en la seva tasca d’adequació de la xarxa de camins i ha potenciat el paper dels consells comarcals com a mancomunitat tècnica de serveis i ens de cooperació.

Ajuts per a cada comarca

En el cas de les subvencions per a la millora i manteniment de camins de la xarxa veïnal i rural de titularitat municipal, s’ha resolt atorgar l’import màxim possible a cada consell comarcal, que es determina en funció de la longitud de la seva xarxa estructurant:

•             Alta Ribagorça: 399.840 €

•             Alt Urgell: 866.400 €

•             Aran: 383.280 €

•             Berguedà: 616.200 €

•             Cerdanya: 489.120 €

•             Garrotxa: 544.920 €

•             Pallars Jussà: 759.480 €

•             Pallars Sobirà: 648.600 €

•             Ripollès: 525.120 €

•             Solsonès: 767.040 €

Mostrar formulari de contacte