Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Territori disposa de 120 màquines llevaneu i un centenar de punts d'emmagatzematge de sal

Territori disposa de 120 màquines llevaneu i un centenar de punts d'emmagatzematge de sal

El pla de vialitat hivernal 2021-2022 vol facilitar la mobilitat durant la temporada de fred i minimitzar el temps de restriccions o de tancament al trànsit de les vies

Màquina llevaneu (Foto d'arxiu/ACN)
Màquina llevaneu (Foto d'arxiu/ACN)
23/11/2021 13:45

El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori ha engegat el Pla de vialitat hivernal 2021-2022 per facilitar la mobilitat durant l’època de fred i nevades en les carreteres que gestiona. En total es disposa de 118 màquines llevaneu i 103 punts d’emmagatzematge de sal distribuïts arreu del país. El pla s’activa cada any, entre mitjan novembre i mitjan abril, per a garantir la comoditat, la fluïdesa i la seguretat a les carreteres, així com minimitzar el temps de restriccions o de tancament al trànsit de les vies que en puguin ser afectades.

Aquests mitjans es distribueixen segons les característiques de cada àmbit territorial i de les incidències que es produeixen, a través de 33 centres de conservació i manteniment repartits per tot el territori. La xarxa de carreteres de la Generalitat té actualment 5.988 quilòmetres, més de la meitat de les vies de Catalunya. Les màquines llevaneu poden recórrer en un dia fins a 52.000 quilòmetres per a dur a terme les diferents operacions.

El programa de vialitat hivernal consta de dos tipus d’operacions: preventives, que consisteixen principalment en l’estesa de sal per evitar que es formin plaques de gel o que qualli la neu, i curatives, corresponents a la retirada de neu o de plaques de gel. La temporada passada, els equips de la Generalitat van recórrer 560.483 quilòmetres entre operacions preventives i operacions curatives.

Les afectacions més rellevants que es van registrar a la xarxa viària de la Generalitat de Catalunya durant la campanya 2020-2021 van ser un total de 259, amb casos com carreteres tallades per neu (23), carreteres amb obligatorietat d'ús de cadenes (225), carreteres amb risc d'allaus (8) i carreteres tallades per a vehicles pesants (3).

El Departament de Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori activa el Pla de Vialitat Hivernal anualment i participa en els plans especials d’emergències NeuCat (per nevades) i AllauCat (per allaus), que s’activen davant d’episodis de fred i neu extraordinaris.

 

Mostrar formulari de contacte