Territori i Sostenibilitat vol garantir la coordinació horària entre l'autobús i el tren a Puigcerdà
La Generalitat impulsa un pla de millora del transport públic a la Cerdanya També hi haurà un augment de la freqüència de pas entre la Seu-Bellver-Puigcerdà i Llívia
El director general de Transports del Departament de Territori i Sostenibilitat, Ricard Font, ha presentat aquest dijous el Pla de millora del transport públic a la comarca de la Cerdanya. El document preveu, entre d'altres qüestions, un nou servei d’autobús entre la Seu d’Urgell-Bellver de Cerdanya-Puigcerdà i Llívia. Així, hi haurà més freqüència de pas en aquest corredor i s'adaptaran els horaris a les necessitats dels seus usuaris.
A més a més, el pla preveu la coordinació horària del servei d'autobús amb alguns dels serveis ferroviaris a l’estació de Puigcerdà amb anades i tornades a Vic i Barcelona, una llarga reivindicació dels usuaris.
El Pla és resultat de l’estudi elaborat per la Direcció General de Transports i Mobilitat, en col·laboració amb el Consell Comarcal de la Cerdanya.
Propostes de millora
En concret, es preveu un increment de la freqüència dels autobusos entre els municipis de l’oest de la Cerdanya (Bellver de Cerdanya, Prullans i Montellà i Martinet) i de la part est de l’Alt Urgell (el Pont de Bar, Arsèguel, Alàs i Cerc i la Seu d’Urgell), especialment entre Puigcerdà, Bellver de Cerdanya i la Seu d’Urgell, assolint un total de 6 expedicions d'anada i 6 de tornada de dilluns a divendres.
En el tram Bellver de Cerdanya-Puigcerdà (per la vall de la Solana i de la Baga) es doblarà la freqüència de pas passant de 5 expedicions d’anada i 5 de tornada de dilluns a divendres, a 11 d’anada i 11 de tornada, quedant compensades les expedicions de les dues valls. És a dir, s’establiran entre Puigcerdà i els municipis de la vall de la Baga (Fontanals de Cerdanya, Alp, Das, Prats i Baltarga) un total de 5 expedicions d'anada i 6 de tornada, i entre Puigcerdà i els municipis de la vall de la Solana (Bolvir, Ger, All i Isòvol) un total de 6 expedicions d'anada i 5 expedicions de tornada.
En el tram Llívia - Puigcerdà s’incrementarà l’oferta en 6 expedicions d’anada i 6 de tornada de dilluns a divendres feiners, quedant un total de 8 d’anada més 8 de tornada.
La proposta també contempla incrementar la freqüència dels serveis de transport públic per carretera pels dissabtes, diumenges i festius, com per exemple les vuit noves expedicions d'anada i tornada entre Llívia i Puigcerdà
Així mateix, es farà la millora de les connexions amb transport públic als mercats setmanals de Puigcerdà, Alp, Bellver de Cerdanya, Llívia i la Seu d’Urgell i la coordinació horària amb els serveis d’autobús interurbans a l’estació d’autobusos de la Seu d’Urgell per anar cap a Lleida.
També serà bàsica la coordinació amb el serveis de transport a la demanda mitjançant serveis d’aportació a la línia regular pels municipis d’Urús i Riu de Cerdanya. Es farà l'ampliació de la cobertura territorial amb noves parades al futur Hospital Transfronterer o a Queixans.
Un altre dels objectius és la integració de la xarxa de transport escolar amb la regular en aquells casos en què sigui possible, per tal d’optimitzar els recursos i l’eficiència de les dues xarxes. A més a més, es vol crear nous serveis a la demanda allà on sigui necessari i coordinar amb les línies regulars, per exemple la connexió dels nuclis de Bor, Riu de Cerdanya, Urús, Das amb Alp i la línia regular que arriba a Puigcerdà.
La coordinació horària entre la línia Llívia-Puigcerdà-Berga i la de Berga-Manresa ha de permetre incrementar les expedicions els dies feiners entre la Cerdanya i Manresa, arribant a 3 expedicions d’anada i 3 de tornada.
També s'ampliarà la freqüència de la línia R3 de Rodalies Puigcerdà-Barcelona. Els horaris d’aquestes expedicions i de la resta es poden consultar a la web de Rodalies de Catalunya (www.gencat.rodalies).
Noves inversions en Rodalies de Catalunya
Paral·lelament a aquest pla, el TES ha impulsat un Pla de millora de la línia R3 de Rodalies amb l’objectiu de transformar les 14 unitats ferroviàries que hi operen. El pla s’implantarà entre els anys 2012 i 2013 i suposa una inversió total de 3,15 MEUR, amb un cost unitari de 225.000 euros per tren. Mitjançant la seva execució, s’instal·laran a cada tren noves butaques de major comoditat, nous bicicleters/porta ski, noves papereres i mampares i es renovarà la seva imatge exterior, adaptant-la a la de Rodalies de Catalunya.
Altres mesures previstes al Pla, que caldrà analitzar amb més detall, són la viabilitat i rendibilitat de prestar un servei nocturn de transport públic regular amb un recorregut circular Llívia-Puigcerdà-Bellver de Cerdanya i Puigcerdà,
i continuar amb el treballs desenvolupats en el Marc de la Cooperació Transfronterera per a la millora de les comunicacions entre l’Alta i la Baixa Cerdanya amb motiu de la posada en funcionament del futur Hospital Transfronterer.