Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Toc d'atenció sobre la situació econòmica del Sant Hospital de la Seu

Toc d'atenció sobre la situació econòmica del Sant Hospital de la Seu

Treballadors denuncien la retallada d’un 4% de l'aportació del CATSalut i l’alt endeutament La direcció del centre mèdic garanteix la viabilitat de l’equipament
Hospital - Pancarta retallada
30/07/2010 15:12

Treballadors del Sant Hospital de la Seu d'Urgell han dut a terme a les 12 del migdia d'aquest divendres una petita concentració a l’entrada principal del centre mèdic per expressar la seva oposició a les retallades socials i a la reforma laboral aprovada aquest dijous al Congrés dels Diputats. Així mateix, el personal de la Fundació del Sant Hospital de la Seu d’Urgell ha aprofitat la mobilització per denunciar, a través del sindicat CCOO, la situació econòmica "delicada" de la Fundació.

El Sant Hospital de la Seu ha patit aquest any una retallada del 4% de l’aportació del Servei Català de la Salut. Així mateix, des del sindicat CCOO s’ha alertat de l’alt endeutament de l’equipament sanitari, que s’ha modernitzat els últims anys amb una inversió d’uns cinc milions d’euros.

El representant sindical del Sant Hospital, Antoni Rueda, manifesta que “l’estat dels hospitals comarcals és ‘peliaguda’, però s’agreuja en el cas de la Seu perquè s’han dut a terme unes reformes que ara s’hauran de pagar i que només tenen l’aval de la Generalitat”. Pel que fa a l’endeutament, Rueda indica que “no es té quantificada la proporció del deute ni qui l’assumirà si té un volum considerable, però està clar que això debilita el servei”.

En aquest sentit, el sindicalista ha exemplificat la gravetat de les finances del centre mèdic fent referència al tancament d’un quiròfan i d’una planta, fet que ha reduït de 50 a 25 els llits disponibles. Rueda critica que s'està donant altes ‘dubtoses’ i que tot sembla indicar que el tancament de la planta, habitual durant l'estiu, "s’allargarà més enllà de l'agost”.

Els treballadors insten a la població a “implicar-se i preocupar-se pel que passa al Sant Hospital per evitar que la reacció arribi massa tard, com ha succeït amb l’actual crisi econòmica”. Així mateix, demanen “solucions imaginatives que no depenguin només del departament de Salut”.

El Sant Hospital compta amb 279 llocs de treball. Tot i que no és una empresa pública, en rebre diners de la Generalitat s’hi ha dut a terme una retallada de sous del 5%. Ja s’ha avançat que hi ha la possibilitat que es redueixi als professionals els dies d’assumptes propis, una paga d’objectius del mes de març i que no es paguin les baixes, entre d’altres.

Crida a la tranquil.litat

En relació amb les declaracions fetes pels treballadors, el gerent del Sant Hospital, Jordi Riba, ha garantit la viabilitat de l’equipament mèdic urgellenc. Tot i reconèixer l’endeutament, Riba no ha dubtat a assenyalar que es compta amb el finançament adient per poder funcionar “sense cap tipus de problema”. El centre compta des de l’any 2005 amb un pla de viabilitat. “La situació econòmica era molt més preocupant fa sis anys que no pas ara”, ha indicat Riba.

Pel que fa a la disminució d’ingressos del departament de Salut, el gerent recorda que ve motivada “per una crisi econòmica global que ha afectat tots els sectors i a la qual caldrà adaptar-se amb una reducció de despeses”. Així mateix, subratlla que el tancament d’un quiròfan s’ha fet perquè “poca gent vol operar-se a l’estiu”.

D’altra banda, Riba comenta que la setmana que ve el comitè de direcció estudiarà quina és l’ocupació de places per a decidir el tancament de recursos o no. “És un tema que encara hem d’estudiar”, ha concretat.

Mostrar formulari de contacte