Toni Martí, reelegit cap de Govern d'Andorra
El candidat de DA supera el debat d'investidura amb els 15 vots favorables del seu grup La crisi de BPA i la imminent reforma al sector financer marquen l'inici de sessions al Consell General
Toni Martí és el cap de govern d'Andorra per segona vegada. El candidat de DA ha estat reelegit aquest dimarts a la nit amb el vot positiu dels 15 consellers del seu grup, i aquest dimecres jura el càrrec. L'altre candidat, el liberal Josep Pintat, ha obtingut els set vots dels seus companys de partit, mentre que els cinc membres del grup mixt -PS i SDP- s'han abstingut.
El debat va estar marcat pel cas BPA, primer repte de la nova etapa. En el seu discurs, Toni Martí va fer especial referència els treballadors de BPA "que han seguit fent la seva feina en unes condicions complicades, patint una situació de la qual no en són responsables, i donant la millor imatge de professionalitat i vocació de servei". I va posar èmfasi en "les moltes persones que tenen dipositats els seus estalvis, les seves esperances i les seves seguretats a BPA i que s'han comportat amb un civisme exemplar, malgrat les mesures restrictives que es va haver d'adoptar de manera transitòria".
Martí ha manifestat que en la sessió del Consell General d'aquest dijous es votarà un projecte de llei que "ha de ser una peça clau per desencallar la situació de crisi actual". El cap de Govern reconeix que "la sotragada que suposa l'afer BPA condicionarà bona part de la legislatura que comença", però va deixar clar que volen seguir endavant amb les reformes previstes, que considera necessàries, ja que entén el mandat de les urnes com una continuïtat del projecte polític que es va posar en marxa fa quatre anys. Tot i això ofereix mà estesa per a acords de país.
Els Liberals rebutgen un govern de concentració
La resta de grups polítics han dubtat de la proposta de Martí d'un govern d'unitat i de la resposta del govern a la crisi de BPA. El president suplent del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, considera que ara cal centrar tots els esforços a solucionar la crisi de BPA i rebutja que s'avanci en l'acord d'associació amb la UE ja que creu que ara no és un bon moment per negociar amb Europa. Respecte a l'oferiment fet per Toni Martí d'un govern de concentració de cara a la tardor, Gallardo ha criticat que "primer vulgui un xec en blanc i que si no se'n surt, després demani a la resta de partits que acceptin un govern d'unitat".
El conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, va lamentar que Toni Martí, hagi centrat el seu discurs en la crisi de Banca Privada d'Andorra i "no hagi aclarit què farà durant els propers quatre anys". A més a més, Naudi assegura que el govern "coneixia el cas setmanes abans que el FinCEN fes pública la nota el passat 10 de març". I ha afegit que Martí "ja es movia els dies 5 i 6 de març per Madrid i París parlant de la qüestió". Pel PS, Pere López ha criticat la resposta ''decebedora'' del sector bancari a la crisi de BPA i ha fet referència al fet que els crèdits per a les empreses perjudicades per l'afer tinguin un cost.
El president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, ha manifestat la seva idea que aquesta seria una legislatura "fonamentada en el diàleg, la confrontació d'idees i la legítima discrepància i possibilitat d'acords". En aquest sentit, Baró, ha afirmat que els "discursos dels dos candidats han estat diferenciats, però no radicalment oposats".
El govern no estarà conformat oficialment fins després de Setmana Santa, tot i que aquest dimecres mateix ja es coneixerà el nom de nou ministres.