Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Torna la llum a Castellbò després de quasi tres dies d'apagada

Torna la llum a Castellbò després de quasi tres dies d'apagada

Els veïns havien denunciat aquest matí, des de RàdioSeu, l'absència de generadors elèctrics, la manca d'explicacions de Fecsa-Endesa i els danys econòmics del tall L'Ajuntament desmenteix que la companyia elèctrica no els hagi informat de l'evolució de les reparacions
10/03/2010 13:50

El subministrament elèctric ha començat a tornar aquest migdia a les llars de la Vall de Castellbò, que portaven prop de tres dies a les fosques. La solució arriba després que, aquest matí, els veïns s’han queixat públicament, a través de RàdioSeu, de la manca de solucions de Fecsa-Endesa als problemes derivats de la nevada de dilluns, que va fer caure cables d’alta tensió.

Els residents han recordat que ja estan acostumats als talls puntuals de llum en situacions com aquesta, i valoren positivament els esforços fets per l'ajuntament. No obstant això, aquesta vegada el problema s’ha allargat més de l’habitual i ha provocat indignació.

Un dels veïns de Castellbò, Albert Arellano, ha detallat en declaracions a RàdioSeu que es van quedar sense llum la matinada de diumenge a dilluns, quan a la una de la nit un cable elèctric va cedir per la neu. Bona part del municipi va recuperar la llum al cap d’unes hores, però a la vall de Castellbò encara no s’havia solucionat el problema.

Això els ha comportat, entre d’altres danys, haver de llançar tot el menjar o bé les medicines que tenien a les neveres i congeladors. La situacio també afecta l'estació de nòrdic de Sant Joan de l'Erm.

A més a més, el veïnat es queixa que cap dirigent de l’empresa Hidroelèctrica del Flamicell (filial de Fecsa-Endesa) no els ha donat “ni la més mínima explicació”, si bé valoren que els tècnics de la companyia estan treballant sobre el terreny per reparar els danys a la línia.

Greuge comparatiu

Una altra queixa dels habitants és que, mentre s’espera una solució, no s’hagi instal.lat cap grup electrògen, com sí que s’ha fet a d’altres àrees de Catalunya afectades per la nevada. Consideren que “per a la premsa només és notícia quan no hi ha llum a Barcelona o a la Costa Brava, però aquí també hi està havent problemes greus i sembla que no existim”.

En aquest sentit, Albert Arellano assegura que tenen constància que aquest problema l’estan compartint amb nuclis de l’entorn d’Oliana i amb masies de la part del Solsonès més propera a l’Alt Urgell. Els veïns no descarten reclamar una compensació quan els arribi la propera factura de la llum, pels perjudicis ocasionats en l’activitat quotidiana i en l'economia.

Resposta de l'Ajuntament

L'alcalde de l'EMD de Castellbò, Antonio Navinés, ha respost les crítiques cap a Fecsa-Endesa tot assegurant que l'elèctrica ha informat a l'Ajuntament en tot moment de l'evolució de les reparacions. Navinés desmenteix les acusacions dels veïns i no creu que la companyia hagi discriminat el municipi en comparació amb les comarques de Barcelona o Girona.

El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament assegura tenir "constància que des del primer dia Fecsa ha estat sobre el tema i dilluns ja hi estaven treballant dues brigades, i treballaven iguall allà que aquí".

Cal recordar que Endesa va assumir el juliol passat la gestió de les línies elèctriques de Montferrer i Castellbò. Sobre aquesta circumstància, Antonio Navinés matisa que situacions com aquesta també s'havien patit en d'altres ocasions, quan la gestió era municipal, perquè la xarxa està envellida.

Montferrer i Castellbò ha estat un dels punts de l'Alt Urgell on el temporal ha estat més intens. A Sant Joan de l'Erm es van arribar a acumular 70 centímetres i les brigades locals van haver de treballar a fons perquè no quedéssin aïllats alguns nuclis de població.

 

  • Nevada a Castellbò
  • Catalunya nevada

Mostrar formulari de contacte