Tot a punt per a la segona edició de l'Escola de Pagesos i Pastors
L'Escola de Pagesos i Pastors, que va néixer fa un any al Pallars amb l'objectiu de garantir el relleu generacional a les explotacions ramaderes, en la seva segona edició amplia el seu àmbit d'actuació a l'Alta Ribagorça, la Garrotxa, el Ripollès i el Parc Natural del Montseny. La proposta compta amb 23 alumnes.
Durant un mes fan les classes teòriques i durant quatre mesos les pràctiques a explotacions ramaderes. La primera edició de l'escola finalitzarà la propera setmana amb molt bon resultat. Malgrat tot, Vanesa Freixa, responsable de l'Escola, explica que ara, tot i tenir relleu generacional "els alumnes es troben amb manca de terres per poder muntar la seva pròpia explotació".
Segons explica l'ACN, la segona edició de l'Escola començarà el proper dia 8 de febrer al Centre de Bon Repòs, al Pallars Jussà. En aquest centre es faran les classes teòriques durant un mes. Coincidint amb la finalització de les classes teòriques se celebrarà una festa a Sort en la qual s'entregaran els diplomes als alumnes de la primera promoció i es clourà les classes teòriques de la segona promoció.
La procedència dels candidats de la nova edició és molt diversa. El 57% provenen de comarques del Barcelonès, principalment l'Anoia, el Barcelonès i el Vallès Occidental; el 23% són de comarques gironines com la Selva, la Garrotxa i el Gironès; el 10% ve de comarques de Lleida, de l'Urgell i el Pallars Sobirà; el 5% del Tarragonès i el 5% restant de l'Horta de València.
Quant a la situació laboral, el 52% es troben a l'atur. En dos casos d'alumnes que estan treballant, deixaran les seves feines actuals per incorporar-se a l'escola. Dels alumnes que treballen, tres d'ells estan vinculats a treballs socials o educatius com a educadors; en els altres casos els llocs de feina giren entorn a taques de jardineria, pagesa de someres, treballador de la indústria química, ajudant de forn de pa i cuiners.
Vanesa Freixa diu que "és important reflectir la tendència que exposa un canvi de paradigma en el perfil de la nova pagesia. Persones joves, formades i que tot i no venir de tradició pagesa tenen la voluntat d'iniciar-se en el sector". I afegeix que "el seu projecte gira vol desenvolupar el seu projecte vinculat a una explotació de dimensions petites, ecològica i amb la que pugui desenvolupar una comercialització directa, per aconseguir una major sobirania econòmica i alimentària".