Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Tots els hospitals de l'Alt Pirineu i Aran ja poden practicar l'avortament quirúrgic

Tots els hospitals de l'Alt Pirineu i Aran ja poden practicar l'avortament quirúrgic

La Generalitat ha anunciat que el servei serà possible a la Fundació Sant Hospital, l'Hospital Comarcal del Pallars, l'Espitau Val d'Aran i l'Hospital de Cerdanya. L'anunci respon a una reivindicació històrica dels col·lectius feministes
La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i el conseller de Salut Manel Balcells, parlant amb la direcció de l'Hospital comarcal del Pallars, a Tremp (Foto: ACN/Marta Lluvich)
03/03/2023 14:40

Els quatre hospitals de la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu Pirineu i Aran (la Fundació Sant Hospital, l'Hospital Comarcal del Pallars, l'Espitau Val d'Aran i l'Hospital de Cerdanya) ja poden practicar tant l'avortament farmacològic com el quirúrgic. Així ho han anunciat aquest divendres a Tremp la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i el conseller de Salut, Manel Balcells. Poder practicar la interrupció voluntària de l'embaràs a tots els centre hospitalaris pirinencs evitarà desplaçaments a d'altres hospitals de més lluny i aproparà a les dones un servei llargament reivindicat

Les aliances entre els diferents hospitals catalans permetran finalment poder oferir l'avortament quirúrgic. A l'Hospital del Pallars i a l'Espitau Val d'Aran s'hi desplaçaran metges de l'Arnau de Vilanova; a l'Hospital de la Cerdanya els professionals que duran a terme els avortaments seran de l'Hospital de Sant Pau, mentre que a l'Hospital de la Seu d'Urgell duran a terme la interrupció quirúrgica de l'embaràs metges de la Cooperativa dels Pirineus, sota el paraigües de l'Hospital de Sant Joan de Déu.

Balcells ha explicat que  a l'Arnau de Vilanova hi ha quatre ginecòlegs - dels trenta que hi exerceixen - que faran aquest servei, i ha dit que "aviat" serà possible l'avortament quirúrgic en aquest centre. Actualment a la capital lleidatana la interrupció quirúrgica es duu a terme a la clínica Mi NovAliança. Aquesta opció es va haver de triar perquè cap metge estava disposat a fer-la i tots els facultatius s'acollien a l’objecció de consciència, malgrat que ara aquesta situació ha canviat.

Dret llargament reivindicat

La consellera Tània Verge ha qualificat aquest divendres de "dia històric" per l'anunci. "Assolim un dret llargament reivindicat pel moviment feminista: que les dones, visquin on visquin, puguin exercir el seu dret a escollir el mètode farmacològic o quirúrgic en la interrupció voluntària de l'embaràs". I ha afegit: "L'equitat territorial en l'accés als serveis és bàsica per garantir adequadament el dret a l'avortament". La consellera també ha declarat que existia "un deute pendent amb les dones de l'Alt Pirineu i l'Aran, que fins ara s'havien de desplaçar a Lleida o a d'altres regions sanitàries per accedir al mètode quirúrgic". També ha conclòs: "En un context internacional de regressió en l'accés a l'avortament i de qüestionament dels drets sexuals i reproductius per part de governs, partits de dreta o extrema dreta i de grups religiosos fonamentalistes, Catalunya serà refugi i punta de llança d'aquests drets". Per Verge: "No és casualitat que la Generalitat de Catalunya tingui aquest ferm compromís amb els drets sexuals i reproductius, quan inclou per primera vegada un Departament d’Igualtat i Feminismes i quan la transformació feminista és un dels quatre eixos del pla de Govern".

Per la seva banda, el conseller de Salut, Manel Balcells Díaz, ha explicat que "en el marc de l’atenció global de l’IVE quirúrgica a partir d’ara es podrà fer també als quatre hospitals del Pirineu. D’aquesta manera assegurem l’equitat territorial amb un dret fonamental de les dones, que és la decisió sobre el seu propi cos. També assegurem l’equitat i accés territorial a la interrupció voluntària de l’embaràs quirúrgica, de manera universal i gratuïta". Balcells ha afegit que "el passat 27 de febrer s’ha posat en marxa el Servei de Ginecologia i Obstetrícia mancomunat per tot el territori vinculat a l’HUAV. Això ens assegura una millor atenció global a la dona en tota l’obstetrícia i ginecologia."

Implementació del nou Protocol

A més de garantir l'equitat territorial en l'accés als dos mètodes d'interrupció voluntària (IVE) de l'embaràs amb l'anunci d'aquest divendres, totes les regions sanitàries estan implementant ja el nou Protocol per a l'atenció a la interrupció voluntària de l'embaràs, aprovat el setembre del 2022. Aquest protocol amplia la possibilitat d'aplicar el mètode farmacològic d'avortament de la setmana 9 fins a la 14, i recull recomanacions basades en evidències científiques i en l'experiència clínica acumulada. L'ampliació de l'IVE farmacològic fins a la setmana 14 garanteix en la majoria dels casos "un procés més segur, menys invasiu i que mimetitza el procés natural d'avortament". A més, "evita l'anestèsia general i disminueix el risc de complicacions".

Cal recordar que, en la prestació del servei d’IVE, les dones tenen dret a accedir a la informació i acompanyament necessaris, inclòs el suport psicològic, i a escollir el seu mètode de preferència, farmacològic o quirúrgic. El Departament de Salut disposa d’una pàgina web sobre l’atenció a la salut afectiva, sexual i reproductiva, on es pot consultar informació i aclarir dubtes sobre aquesta qüestió.

Garantia de drets a tot Catalunya

L'anunci d'aquest divendres suposa un pas endavant molt significatiu en l'accessibilitat de les dones de l'Alt Pirineu i Aran a serveis públics fonamentals per garantir del dret al propi cos. L'avenç s'emmarca en el desplegament de l'Estratègia Nacional de Drets Sexuals i Reproductius, un full de ruta que implica tots els departaments del Govern i que, entre altres mesures, s'ha traduït en l'ampliació arreu de Catalunya dels centres on es realitza la interrupció voluntària de l'embaràs.

La prestació del servei d'interrupció voluntària de l'embaràs s'ha millorat des del mes de maig de 2021 en quatre regions sanitàries. En concret, el servei s'ha habilitat o s'ha ampliat en vuit punts del territori català: La Seu d'Urgell, Tremp, Puigcerdà, Vielha, Lleida, Tortosa, Berga i Manresa.

Mostrar formulari de contacte