Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Traginers del Pirineu recupera la tracció animal en treballs forestals, agrícoles o de porteig al Pallars

Traginers del Pirineu recupera la tracció animal en treballs forestals, agrícoles o de porteig al Pallars

Es tracta d'un ofici tradicional i sostenible que volen que es torni a tenir en compte. Els animals poden treballar en terrenys abruptes on la maquinària ho té més complicat per accedir-hi
Un cavall fent tasques agrícoles (Foto: ACN)
29/12/2016 11:05

Traginers del Pirineu és una empresa que està recuperant la tracció animal per la realització de treballs forestals, agrícoles o de porteig de materials en zones de difícil accés. El Pau Martí i el David Cabrera són dos joves que han apostat per aquesta pràctica en considerar-la "més neta i amb menys impacte sobre el medi que altres més mecàniques". Durant el seu primer any de vida ja han realitzat tasques forestals al bosc, preparació de la terra en vinyes o el transport de material a refugis de muntanya.

L'animal que utilitzen per a cada tasca depèn de l'exigència de la feina. Disposen de cavalls, eugues, mules i rucs. De moment, són poques les empreses que es dediquen a aquesta feina. En aquest sentit, Traginers del Pirineu aposta per recuperar aquest ofici tradicional i sostenible, "pels múltiples avantatges respecte als tractors i altres màquines de motor", segons indica David Cabrera.

Cal recordar que l'ús d'animals per al desembosc és una pràctica que va quedar marginada per la progressiva introducció de maquinària pesant en els treballs forestals. Ara, el Pau i el David han fet el procés a la inversa i han relegat els tractors i motocultors i els han substituït per l'Àrnica i el Brillant, entre altres. Són una euga i un cavall que arrosseguen troncs dels boscos, traginen paquets fins a refugis, llauren horts o netegen camps de vinya. Els animals poden treballar en terrenys abruptes on la maquinària ho té més complicat per accedir-hi.

Opció per a zones protegides

Pau Martí remarca que la tracció animal és una modalitat de treball que sintonitza totalment amb llocs de protecció especial com els Parcs Nacionals i els Parcs Naturals i demana "una major aposta d'aquests ens per a aquesta pràctica". A més, insiteix a trencar el tòpic que la tracció animal és un ofici relegat al passat i anima institucions i particulars a tornar a aquesta tècnica "neta i econòmica". I afegeix: "En cap cas es tracta de substituir la maquinària però sí de complementar-la".

Les màquines deixen les marques de les rodes a terra i els animals pràcticament no deixen empremta. La contaminació també és un dels factors a favor de la tracció animal. A nivell agrícola, els resultats en camps treballats amb animals són "sorprenents", segons manifesta Martí.

Referents europeus

En països com França, Anglaterra o Bèlgica es torna a considerar la utilització d'una tracció animal moderna com a alternativa agronòmica, ecològica, econòmica i social per a desenvolupar certs treballs. Traginers del Pirineu treballa perquè això també succeeixi a Catalunya i es tingui en compte la recuperació de la tracció animal.

Mostrar formulari de contacte