Tragó estrena l'Asparrac i celebra el Correllengua en el marc de la seva Setmana Cultural
L'esdeveniment també ha inclòs el lliurament del Premi Guillem de Belibasta, actes d'homenatge, xerrades, música i animació infantil. Satisfacció de l'organització perquè s'ha pogut dur a terme tot el programa previst
Tragó de Segre ha celebrat al llarg d'aquesta setmana passada la seva 12a Setmana Cultural. A més del lliurament del 8è Premi Guillem de Belibasta, que va tenir lloc dijous, les activitats més destacades han estat el Correllengua i el bateig de l’Asparrac, la nova bèstia d’imatgeria del poble.
Dijous, tot coincidint amb el sopar de gala de premi de relats breus sobre natura i medi rural, al final d'aquest acte els participants es van trobar a la plaça d’Estudi, per veure com arribava la flama del Correllengua, duta enguany pel capgròs Drac d’Oliana, amic del drac que arribaria l’endemà a Tragó. Es va llegir el manifest del Correllengua i també textos i aforismes de Joan Fuster, autor al qual es dedica el Correllengua 2022.
A la mateixa vetllada, que obrira la Setmana Cultural, es va homenatjar Josep M. Bernat i Rosa Macián, per haver dinamitzat i modernitzat durant més de 15 anys les activitats culturals del poble. També es va fer un reconeixement a Lluïsa Casafont, per la seva implicació amb el poble, les seves festes i les seves tradicions, i a Josep Espunyes, per haver col·laborat durant tants anys amb escrits sobre la història de Tragó, per haver fixat les bases del primer Premi Guillem de Belibasta, del qual també en va ser jurat i corrector. Al llarg d'aquests anys Espunyes també ha dut a terme sempre xerrades o presentacions sobre cultura, llengua i història per enriquir els programes culturals i el coneixement de la gent. A més a més, es va aprofitar per felicitar l'escriptor i estudiós peramolí per haver rebut, aquest mes passat, la Creu de Sant Jordi, una de les màximes distincions que concedeix la Generalitat de Catalunya.
La jornada de dijous es va completar amb la inauguració, al Centre Cívic, d'una placa finançada per l’Ajuntament de Peramola en record del guardó provincial que havia rebut l'any 1970 l’Escola de Tragó, coneguda llavors com l’Estudi, pel bon manteniment que tenia en aquella època. Un recordatori que es va aprofitar per homenatjar tots els alumnes i mares d’alumnes que en el seu moment van fer-ho possible.
Estrena de l'Asparrac
La Setmana Cultural va continuar divendres amb el bateig de l’Asparrac. Aquest és la nova figura d’imatgeria festiva de Tragó i representa un drac. Per a l’elecció del seu nom la gent del poble va fer una "pluja d’idees", les quals es van sotmetre a votació popular després. D’entre totes la més votada va ser Asparrac, amb pràcticament un 40% del total de vots. Aquest nom fa referència al motarrots que tenien abans els tragonesos, “asparracats”, recollit per Josep Espunyes en la seva obra. En el bateig, la colla padrina van ser els Voliaks d’Oliana, amb el seu Voliak, obra del mateix constructor, el jove solsoní Pau Reig. La figura es va estrenar amb el seu ballet propi, la 'Rumbauxa', amb música i coreografia d’Èric Bach, interpretada pel grup reusenc Canya d’Or. Després de ballar amb foc per tots els carrers de Tragó, es va fer una encesa final a la plaça i es va acabar amb un espectacle pirotècnic.
Dissabte es va seguir amb els actes del Correllengua, amb una xerrada sobre llengua a càrrec de Jesús Bach (dedicada al vincle entre el català, Pompeu Fabra i Andorra), una explicació del projecte AINA -per afavorir la presència del català a tots els mitjans digitals- i una presentació del nou llibre de Josep Espunyes amb Èric Bach i Francesc Riart: Jocs i cançons infantils d’abans. Tot seguit, es van inaugurar les exposicions sobre Joan Fuster i sobre Grans fotografies de l’entorn, a més de l’exposició fotogràfica amb les obres participants al Concurs Fotogràfic de Tragó. La 10a Trobada d’Acordionistes del poble va amenitzar la tarda i la jornada es va cloure amb un concert del grup Liberty.
Finalment, diumenge al matí es van fer ballets tradicionals a la plaça de Santa Llúcia. Van ballar-hi l’Asparrac, les bèsties de Peramola i els Bastoners de Peramola. Aquestes danses van anar seguides d’un concert participatiu del Duet Daura, que amb la seva música folk van fer ballar tots els assistents i els van ensenyar danses catalanes i d’arreu. En acabar, es va dur a terme una cercavila pels carrers del poble, amb el Grup de Geganters i Grallers d’Oliana, Los Maitips de Peramola i l’Asparrac de Tragó. La tarda es va cloure amb activitats per la mainada i més música.
L'organització es mostra satisfeta perquè, tot i els ruixats de tarda que van condicionar les activitats, al final es va poder dur a terme tot el programa i han rebut "comentaris molt positius i encoratjadors envers la majoria dels actes, que segurament afavoriran que la XIII Setmana Cultural dissenyi i prepari amb més cura, estima i ganes que mai".