Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Tremp, sense jutge els propers dies per la manca de substituts

Tremp, sense jutge els propers dies per la manca de substituts

L'únic magistrat que hi havia fins ara ha demanat el trasllat i de moment les seves funcions les assumiran professionals de Lleida. En la mateixa situació es troba el Jutjat de Balaguer

Jesús María Barrientos, amb la presidenta de l'Audiència de Lleida, Lucía Jiménez (Foto: ACN)
Jesús María Barrientos, amb la presidenta de l'Audiència de Lleida, Lucía Jiménez (Foto: ACN)
29/10/2019 18:20

La borsa de jutges substituts a la demarcació de Lleida està buida, un extrem "insòlit" segons ha reconegut el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, que aquest dimarts ha presidit la reunió de la Sala de Govern del TSJC a l'Audiència de Lleida. Aquesta situació és complicada sobretot a Tremp, on l'únic jutge que hi havia fins ara ha demanat trasllat i aquest dimecres ja no hi serà. I el mateix passa a Balaguer, també se'n va el jutge titular vigent.

Això farà que, durant un mínim de deu dies, els assumptes relatius a les seus judicials del Pallars Jussà i de la Noguera siguin assumits per magistrats dels jutjats de Lleida ciutat. Barrientos ha reconegut que a Catalunya hi ha menys jutges dels que el sistema judicial espanyol necessita per cobrir totes les seus, i que per això hi ha "moltíssima mobilitat judicial". Això també provoca que hagin de venir-hi jutges de la resta de l'Estat, que en general tenen un major desconeixement de la idiosincràsia local, incloent la llengua catalana. Per això, molts d'ells se'n van de Catalunya tan bon punt troben plaça més a prop del seu lloc d'origen. 

A més a més, a Catalunya s'hi concentra l'índex de jutges joves més alt de tot l'Estat, i això fa que hi hagi més baixes de maternitat i paternitat, cosa que obliga el poder judicial a recórrer més als substituts.

Jesús María Barrientos també ha reconegut a l'ACN que molts jutjats tenen nivell de treball "inassumibles", amb uns 3.000 assumptes l'any, el triple de l'establert pel Consell General del Poder Judicial. També pateixen càrrega de feina els jutjats socials que s'encarreguen per exemple de tràmits relacionats amb els acomiadaments o expedients de regulació d'ocupació. La tramitació dels assumptes superen l'any i arriben fins i tot a l'any i mig, un temps "massa elevat", reconeix Barrientos.

Mostrar formulari de contacte