Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Tres visites guiades donaran a conèixer l'església de l'antic monestir de Sant Serni de Tavèrnoles

Tres visites guiades donaran a conèixer l'església de l'antic monestir de Sant Serni de Tavèrnoles

Tindran lloc els dies 19, 26 i 30 d’agost, seran gratuïtes i caldrà inscripció prèvia. L'activitat la promou l’Ajuntament de les Valls de Valira amb la col·laboració del Bisbat d’Urgell i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell
Sant Serni de Tavèrnoles (Foto: Carles Gascón Chopo)
18/08/2022 09:55

Les persones interessades a conèixer en profunditat l’església de l’antic monestir de Sant Serni de Tavèrnoles, a Anserall, en tindran una magnífica oportunitat els pròxims dies 19, 26 i 30 d’agost, gràcies a les visites guiades que promou l’Ajuntament de les Valls de Valira amb la col·laboració del Bisbat d’Urgell i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell. Pilar Aláez, tècnica en interpretació del patrimoni, serà la persona encarregada de fer-ne el guiatge. L’activitat, que començarà a les 6 de la tarda, és gratuïta, però caldrà fer reserva prèvia trucant al telèfon 636 476 310.

Del monumental temple, que era de planta basilical de tres naus, només se'n conserva la capçalera i el transsepte. Excepcionalment la capçalera s'orienta a ponent. La disposició absidal és molt singular: tres absis en creu disposats entorn d'un absis major, dels quals l'absis central té encara unes altres tres absidioles buidades interiorment en el gruix del mur. El transsepte és acabat també amb una absidiola a cada extrem amb volta de quart d'esfera.

L'antiga abadia de Sant Sadurní o Sant Serni de Tavèrnoles té uns orígens molt confusos, a causa de les falsificacions de documents fetes pels seus monjos per tal d'obtenir la immunitat episcopal. Amb tot, sembla que ja existia en època visigòtica, i que estigué involucrada en l'heretgia adopcionista del bisbe Fèlix d'Urgell (782-799), que s'hauria format en el monestir i hi tenia adeptes.

Les persones que participin a les visites guiades, també tindran l’oportunitat de veure les obres de l’artista Teresa Mingot, que estaran exposades fins al pròxim 31 d’agost a la mateixa església de Sant Serni. Es tracta de vint-i-cinc reproduccions en petit format i amb la tècnica de l’esmalt al foc, d’obres significatives del romànic de Catalunya, Cantàbria, Castella i Lleó i Occitània.

 

Mostrar formulari de contacte