Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Tret de sortida als actes de celebració del 50è aniversari de la Central Hidràulica de Tavascan

Tret de sortida als actes de celebració del 50è aniversari de la Central Hidràulica de Tavascan

La represa de les visites a la instal·lació, aturades durant mesos per la COVID-19, n'ha estat la primera activitat

Presentació del logotip de la commemoració dels 50 anys de la central de Tavascan (Foto: ACN)
Presentació del logotip de la commemoració dels 50 anys de la central de Tavascan (Foto: ACN)
14/07/2021 14:45

L'Ajuntament de Lladorre i la companyia Endesa han donat aquest dimarts, amb la represa de les visites a la instal·lació, el tret de sortida als actes de celebració del 50è aniversari de la Central Hidràulica de Tavascan. La programació d'activitats de commemoració s'estendrà al llarg de l'any i fins a l'estiu de 2022.

La central es va construir durant la dècada dels 50 i es va inaugurar l'any 1971. La infraestructura forma part del complex hidroelèctric de l'Alt Cardós, que comprèn 3 centrals subterrànies (Tavascan superior, Tavascan inferior i Montamara). El conjunt es troba dins d'una caverna de 500 metres de profunditat a l'interior de la muntanya del Pic de Guerón. Una de les seves singularitats és que és reversible, la primera d'aquestes característiques que es va posar en marxa a l'Estat espanyol.

Les tres centrals del complex permeten disposar de diferents variants de producció, que s'utilitzen en funció de l'energia que es vol obtenir i de l'aigua disponible a cada embassament.

Acte central i nou documental

L'acte central de celebració tindrà lloc el pròxim mes de setembre, quan està prevista una trobada a la mateixa central amb treballadors, extreballadors, veïns i veïnes del poble i una representació institucional. En la jornada s'inaugurarà també un nou espai divulgatiu. A més, durant l'any s'organitzaran un seguit de propostes per promoure el turisme industrial i la seva riquesa, dels quals Tavascan en vol ser un referent.

Una de les novetats que oferirà l'espai és la projecció d'un nou documental divulgatiu. L'audiovisual es complementarà amb una ruta per l'interior de la infraestructura hidroelèctrica, que permetrà conèixer com s'aprofita la mateixa força de l'aigua per generar energia lliure d'emissions.

Importància de les centrals al territori

Salvador Tomàs, alcalde de Lladorre, ha destacat a l'ACN la importància per al municipi de les centrals hidroelèctriques i el canvi econòmic i social que va suposar fa més de cinquanta anys l'arribada de milers de persones a la vall per treballar en la construcció d'aquestes infraestructures. Tomàs ha explicat que molts s'hi han quedat a viure i molts d'altres segueixen vinculats a les centrals per feina.

Ramon Zueras, responsable Centrals Hidràuliques zona Pont de Suert d'Endesa, ha subratllat el paper de la central de Tavascan per a l'empresa. Així, durant l'any 2020, s'hi van produir un total de 260.534 MWh, l'equivalent al consum d'unes 65.000 llars.

Mostrar formulari de contacte