Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Tretze establiments de turisme rural de l'Alt Urgell aconsegueixen un Distintiu de qualitat ambiental

Tretze establiments de turisme rural de l'Alt Urgell aconsegueixen un Distintiu de qualitat ambiental

Aquest reconeixement és una etiqueta ecològica que dóna el Departament de Medi Ambient i Habitatge a aquells productes i serveis que demostren tenir un menor impacte sobre l'entorn
Distintiu Qualitat Ambiental
14/11/2007 17:44

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha lliurat aquest dimarts el Distintiu de garantia de qualitat ambiental a 13 establiments de l'Alt Urgell, i 29 locals de turisme rural més situats a la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l'Urgell, el Solsonès i l'Alta Ribagorça. Un total de 32 l'han obtingut el distintiu per primera vegada, i 10 establiments l'han renovat. El sector del turisme rural és el que més s'ha sumat a la iniciativa dels distintius de garantia de qualitat ambiental. Baltasar va estar acompanyat durant l'acte pel delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Miquel Pueyo i la directora dels Serveis Tècnics de Turalcat, Montserrat Coberó, entre d'altres.

El Distintiu de garantia de qualitat ambiental és una etiqueta ecològica que dóna el Departament de Medi Ambient i Habitatge a aquells productes i serveis que demostren tenir un menor impacte sobre l'entorn. El Distintiu proporciona, d'una banda, una informació millor i més fiable als consumidors i usuaris i, d'altra banda, promou el disseny, la producció, la comercialització, l'ús i el consum de productes i de serveis que superen determinats requeriments de qualitat ambiental més enllà dels establerts com a obligatoris per la normativa vigent.

Aquest Distintiu va néixer com una iniciativa del Departament de Medi Ambient i Habitatge l'any 1994, i l'any 1998 va iniciar-se la adaptació del Distintiu a diverses tipologies de Serveis. Durant l'any 2001, es van publicar per primera vegada els criteris per als establiments de turisme rural (RCP), i es van renovar el juny de 2004.

Els establiments han de complir diversos criteris per aconseguir el Distintiu. Han de fer la recollida selectiva dels residus d'acord amb la gestió del municipi en què s'emplacen. Han de tenir sistemes d'estalvi d'aigua, principalment als equipaments de bany. Han de fer un ús eficient de l'energia, ja sigui amb sistemes d'il·luminació d'alta eficiència, amb sistemes d'aigua calenta sanitària d'alt rendiment o mitjançant energies renovables. També es té en compte que tinguin un sistema de compres amb criteris ambientals, com la minimització d'envasos, la compra de productes ecològics o l'elaboració de menús amb productes ecològics. També és important que promoguin la participació activa dels seus clients en la gestió ambiental.

Amb l'objectiu d'impulsar el Distintiu de garantia de qualitat ambiental entre els empresaris del turisme rural a Catalunya i convertir-lo en un referent dins el sector, l'any passat el Departament de Medi Ambient i Habitatge va signar un conveni amb la Confederació del Turisme Rural i l'Agroturisme de Catalunya (TURALCAT) que posteriorment s'ha estès al trienni 2007-2009. Durant l'acte d'aquest dimarts a Lleida, TURALCAT ha presentat el nou portal d'Internet especialitzat en el turisme rural sostenible a Catalunya www.turismesostenible.info

En aquest web es troben la cinquantena d'allotjaments que pertanyen a TURALCAT classificats per diferents categories, per tal de facilitar la recerca als consumidors.

Els establiments que han rebut el Distintiu són els següents:

L'Alt Urgell

El Paller de Ca l'Antonet (Montferrer i Castelbò)
Casa Artigues I (les Valls de Valira)
Casa Artigues II (les Valls de Valira)
Cal Serni (les Valls de Valira)
Cal Fuster (les Valls de Valira)
Cal Farregetes (Josa i Tuixén)
Era de Cal Tomàs-El Gaial (Ribera d'Urgellet)
Era de Cal Tomàs-El Paller (Ribera d'Urgellet)
Era de Cal Tomàs-El Recer (Ribera d'Urgellet)
Racó de Cal Maró (Montferrer i Castellbò)
Casa Mestre Gros (Alàs i Cerc)
Era de Cal Gual (Montferrer i Castellbò)
Era de Cal Gol (Montferrer i Castellbò)

La Cerdanya

Fonda Cal Campí (Lles de Cerdanya)
Cal Rei (Lles de Cerdanya)

El Pallars Jussà

Casa Blasi (Sant Esteve de la Sarga)
Casa Roca (Gavet de la Conca)
Casa Leonardo (Senterada)
Casa Pereforn (Conca de Dalt)
Casa Agulló (la Torre de Cabdella)

El Pallars Sobirà

Lo Paller de Cal Bosch (Soriguera)
Casa Mora (Esterri de Cardós)
Casa Vilanova (Baix Pallars)
Casa Rabassó (Lladorre)
L'Era de Sansa (Sort)
RCP Cal Tomàs-El Sobirà (Soriguera)
RCP Cal Tomàs-El Jussà (Soriguera)
La Canal (Alins)

L'Urgell

RCP Cal Caminer (Guimerà)

El Solsonès

Casa Sant Grau (Navès)
Eixida (la Coma i la Pedra)
Can Tarrés (la Coma i la Pedra)


Els deu establiments que renoven el Distintiu són tots a l'Alta Ribagorça:

Can Quintana (Llesp-la Vall de Boí)
Casa Ferro (la Vall de Boí)
L'Abadia (la Vall de Boí)
Casa Coll (la Vall de Boí)
Casa Carla (la Vall de Boí)
Aparthotel Alta Muntanya (la Vall de Boí)
Casa l'Hortal (la Vall de Boí)
Casa Joan (la Vall de Boí)
Casa la Comella (la Vall de Boí)
Casa Torellola (la Vall de Boí)

Mostrar formulari de contacte