Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Troben 17 soldats de la Guerra Civil en la primera fossa exhumada a Figuerola d'Orcau, al Pallars Jussà

Troben 17 soldats de la Guerra Civil en la primera fossa exhumada a Figuerola d'Orcau, al Pallars Jussà

Els individus van ser enterrats amb la vestimenta, les botes i en alguns casos amb la munició, fet que fa pensar que eren del bàndol franquista. Raül Romeva ha visitat l'espai on s'està duent a terme la retirada de les restes

El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha visitat la fossa exhumada de Figuerola d'Orcau (Foto: ACN)
El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha visitat la fossa exhumada de Figuerola d'Orcau (Foto: ACN)
21/06/2017 18:55

Disset soldats de la Guerra Civil han estat trobats aquest dimecres a Figuerola d'Orcau, al Pallars Jussà, a la primera fossa exhumada dins el Pla de fosses 2017-2018 de la Generalitat de Catalunya. Els homes s'han localitzat en un espai a tocar de la paret del cementiri. Es tracta de soldats ferits, probablement del bàndol franquista. Els indicis apunten que van ser enterrats de manera precipitada, ja que han aparegut amb la vestimenta, les botes posades i en alguns casos amb els cinturons amb la munició.

La feina de retirada de les restes és una feina molt artesanal i laboriosa, que fa que es dilati en el temps. El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha destacat la sensibilitat humana i personal que requereix aquesta tasca. Cal recordar que el Pla de fosses ha obert l'esperança de molts familiars de morts i desapareguts durant la Guerra Civil per recuperar els seus éssers estimats. Romeva ha explicat que es vol ''rescabalar la dignitat de les persones que van morir durant aquest període de la història''.

Les restes exhumades a la fossa de Figuerola d'Orcau s'analitzaran i s'incorporaran a la base de dades de perfils genètics de restes òssies. La informació s'encreuarà amb els perfils dels familiars de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme, recollides a través del Programa d'Identificació Genètica impulsat pel Govern català.

Identificació genètica

Al Programa d'Identificació Genètica es vol acollir la Glòria Batalla, veïna de Figuerola d'Orcau, que ha explicat que durant la Guerra Civil el seu avi va desaparèixer després que se li demanés que companyés uns soldats. "Mai més va tornar a casa", lamenta. Tot i que té poques esperances que aparegui a la fossa exhumada de la localitat, ja que els individus que hi apareixen són soldats, confia que es pugui trobar en altres fosses que s'aniran exhumant dins del pla de fosses 2017-18.

L'arqueòleg Jordi Ramós especifica que les restes trobades, com la vestimenta reglamentària de l'exèrcit (del 1920 aproximadament), els botons, les sivelles, les corretges, el casc o les cartutxeres, indiquen que es podria tractar de soldats de les Divisions 63, 150 i 152 de l'exèrcit franquista, morts en els combats d'abril i maig del 1938. Durant els dies de lluita es va produir un alt nombre de baixes d'ambdós bàndols i alguns cossos van ser enterrats a l'exterior del cementiri.

Altres actuacions del Pla de fosses

A part d'aquesta exhumació, des del gener d'aquest 2017 s'han fet altres actuacions previstes al Pla de fosses. Al Priorat, a les Terres de l'Ebre, a la Noguera i Osona s'han dut a terme treballs de localització de noves fosses que han permès afegir 129 punts nous al mapa.

El mapa compta ara amb 503 fosses comunes, de les quals 235 estan confirmades i 268 són probables. També s'ha fet recollida de restes òssies en superfície a les Terres de l'Ebre, el Pallars Jussà i a la Noguera, que corresponen a un mínim de 30 persones.

Constante Aranda, president del Consell Comarcal del Pallars Jussà i veí de Figuerola d'Orcau, s'ha mostrat emocionat per l'exhumació de la fossa de la seva localitat i ha dit que es demostra que en la recuperació de la memòria històrica no hi ha bàndols, ja que l'espai exhumat corresponia a soldats del bàndol franquista. Per Aranda, només hi ha "persones" que van morir durant la Guerra Civil i a les que cal homenatjar i fer un acte de justícia.

Mostrar formulari de contacte