Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Troben a tocar del castell de Mur evidències d'un poblat anterior a la fortificació del segle XI

Troben a tocar del castell de Mur evidències d'un poblat anterior a la fortificació del segle XI

L'objectiu serà patrimonialitzar l'espai i fer-lo visitable conjuntament amb el castell i la col·legiata de Santa Maria
Pla general de la zona que s'ha excavat al Castell de Mur (Foto: ACN/Marta Lluvich)
18/09/2023 18:32

La campanya d'excavacions que s'ha dut a terme aquest setembre al voltant del castell de Mur ha permès documentar restes d'un antic poblat. Les evidències fan pensar a l'arqueòloga i directora de l'excavació, Marta Sancho, que és anterior al castell, ja documentat l'any 969 i datat del segle XI. L'excavació, que és la primera després de vint anys, ha permès documentar evidències de la vila tant a la part alta, i més propera al castell, com a la baixa i a tocar del mur ciclopi. També s'han localitzat fragments de murs, restes de ceràmica i ossos d'animals com vaques, ovelles o cabres.

La voluntat és ara continuar excavant per obtenir més informació i poder datar el poblat amb exactitud, patrimonialitzar l'espai i fer-lo visitable. Cal recordar que les excavacions van finalitzar el passat 15 de setembre i van anar a càrrec de l'equip del Laboratori d'Arqueologia Medieval de la Universitat de Barcelona (LAMUB). L'any 2021 ja es van fer prospeccions per veure si hi havia indicis de la seva existència i els resultats van ser positius. Ara, les excavacions han corroborat les hipòtesis.

Al voltant de la col·legiata de Santa Maria hi ha documentació que ja parla d'un hàbitat, possiblement d'unes cent construccions. Tanmateix, del poblat a tocar del castell no s'ha trobat de moment documentació que el citi. Sancho ha explicat que no creu que el poblat de la fortificació sigui més gran que el de la col·legiata i parla de màxim d'uns 400 habitants.

 Sancho també assenyala que ara l'equip del LAMUB decidirà on continuar excavant la campanya vinent, si a la part més propera al castell o al mur ciclopi, tot amb l'objectiu de "recollir més informació des del punt de vista arqueològic i històric", i poder acabant fent visitable l'espai. També es considera important trobar restes suficients per datar-lo amb exactitud.

Els treballs s'emmarquen dins del projecte de recerca amb durada de quatre anys 'De ipsos kastellos: hàbitat i fortaleses de muntanya a la Catalunya medieval (s. IX-XIII)', dirigit per l'arqueòloga Marta Sancho. Les tasques d'investigació són possibles gràcies al Departament de Cultura, el Geoparc Orígens, el Consell Comarcal del Pallars Jussà i l'Ajuntament de Castell de Mur.

Mostrar formulari de contacte