Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Troben al Parc Natural de l'Alt Pirineu una nova espècie de molsa

Troben al Parc Natural de l'Alt Pirineu una nova espècie de molsa

És la primera vegada que es localitza la Buxbaumia Aplhylla en aquest espai protegit, concretament a la Vall Ferrera. Les varietats ja conegudes tenen una presència més estesa en diverses poblacions de la zona

La molsa Buxbaumia aphylla, en un tronc de la Vall Ferrera (Foto: PNAP)
La molsa Buxbaumia aphylla, en un tronc de la Vall Ferrera (Foto: PNAP)
25/10/2019 14:20

El Parc Natural de l'Alt Pirineu ha confirmat la presència d'una espècie de molsa mai detectada abans en aquest espai protegit. Es tracta de la Buxbaumia Aphylla, una planta protegida molt lligada a la conservació dels boscos madurs i fusta morta.

La troballa ha estat possible gràcies a un estudi de seguiment de briòfits encarregat pel parc a Miquel Jover, investigador del Grup de Flora i Vegetació de la Universitat de Girona. El parc -format per municipis del Pallars Sobirà i l'Alt Urgell es converteix, així, en el quart indret a tota la península ibèrica amb presència d'aquesta molsa protegida.

La població detectada a l'Alt Pirineu és de dimensions reduïdes, i només se n'ha trobat damunt de cinc troncs situats en una àrea d'uns 100 m2 a la Vall Ferrera. Els altres indrets on n'hi ha són el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, la vall d'Espot i el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i el Freser.

Expansió de la Buxbauma viridis

Pel que fa a l'altra espècie de molsa de la qual ja es tenia constància, la Buxbaumia viridis, la seva presència ja és més estesa i se n'ha trobat en deu indrets diferents del Parc de l'Alt Pirineu: des dels sectors més meridionals fins als límits amb el Parc Nacional d'Aigüestortes. De fet, l'estudi ha constatat un increment de la distribució coneguda fins ara d'aquesta planta al parc, amb l'aparició en sis noves localitats. Aquesta espècie creix sobre fusta morta en avançat estat de descomposició i amb bona capacitat per retenir la humitat, i per aquest motiu, sovint s'ha considerat indicadora de boscos madurs, principalment avetoses i pinedes de pi negre.

Pel que fa a la tercera espècie objecte de l'estudi, l'Orthotrichum rogeri, no se n'ha pogut confirmar la presència dins dels límits del parc, tal i com se sospitava abans de començar l'estudi.

Amb l'objectiu d'avaluar l'estat de conservació de la biodiversitat a dins del seu àmbit, l'any 2019 el Parc Natural de l'Alt Pirineu va encarregar un treball d'avaluació de l'estat de conservació de dues espècies de briòfits: Orthotrichum rogeri i Buxbaumia viridis, ambdues incloses a la directiva Hàbitats 92/43. La segona també està inclosa al Catàleg de Flora Amenaçada de Catalunya com a vulnerable (Decret 172/2008).

La conservació d'aquestes espècies protegides, segons els experts, va molt lligada a la preservació dels boscos on viu. Una explotació forestal intensiva suposaria un perjudici al manteniment de les seves subpoblacions, ja que reduiria la quantitat de fusta morta del sòl i incrementaria la insolació que arriba al sotabosc, per l'aclarida de la coberta arbòria.

Per aquest motiu, l'estudi fins i tot creu que caldria "evitar l'explotació forestal en els rodals on s'hagi detectat alguna de les espècies" (especialment en el cas de Buxbaumia aphylla), tot establint "un perímetre de seguretat, o realitzant un aprofitament forestal de baixa intensitat que no suposi una gran modificació de l'ambient forestal ni una reducció en la quantitat de fusta morta". Això és especialment important, segons afirmen, "en els boscos situats en indrets menys plujosos, ja que una ombra densa facilita el manteniment de la humitat dels troncs, alentint el seu assecament".

Mostrar formulari de contacte