Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Troben una antiga església a la cova de Bossòst

Troben una antiga església a la cova de Bossòst

Els treballs de consolidació de les runes del castell han permès descobrir un petit temple, possiblement preromànic
Localitzada una antiga església a la cova de Bossòst (Foto: ACN)
12/12/2018 17:56

Els treballs de neteja i consolidació de les runes del castell medieval de la Soala de Casteràs, a Bossòst (Val d'Aran), han permès la descoberta d'una antiga capella, possiblement preromànica, a la boca de la cova, situada a sota de l'antiga fortificació. El petit temple es trobava més d'un metre sota terra.

L'actuació arqueològica ha tret a la llum la base de la planta, amb un absis, una entrada i la plataforma de l'antic altar. Al costat es troben les restes d'un mur perimetral, que segurament envoltava tot el conjunt, format pel castell i una torre, dalt del turó de la cova, i l'església, a sota. El temple estaria dedicat a Santa Eulària, advocació que ja indica la seva antiguitat, ja que es vincula amb una implantació castrense.

Els tècnics treballen amb la possibilitat de l'existència d'un assentament poblacional, origen fins i tot del poble de Bossòst, donades les bones condicions d'orientació sudest, encarat vers la solana, amb filtracions d'aigua i un punt visible connectat amb els altres castells de la zona. Aquesta situació estratègica hauria convertit l'indret en un refugi al llarg del temps. Un dels últims usos dels quals es té constància fou durant l'ocupació d'Aran pels maquis i els militars del règim franquista.

L'alcalde de Bòssost, Amador Marqués, considera la troballa ''una bona notícia que confirma l'existència de la capella més antiga de Bossòst, a l’entrada de la cova natural més gran de l'Aran''. L'Ajuntament va il·luminar l'indret el passat mes de juny. ''Ara treballem per promoure, consolidar i senyalitzar tot el conjunt del castell i l'ermita com un dels llocs d'interès patrimonial més rellevants de la nostra zona”, ha anunciat l'alcalde.

Mostrar formulari de contacte