TV3 emet aquest dimarts el documental 'Perseguits i salvats'
“Perseguits i salvats. Camins de nit i boira” és el títol del documental impulsat per la Diputació de Lleida i coproduït amb Televisió de Catalunya i la Xarxa de Comunicació Local, que s’emetrà aquest dimarts a les 22 hores a l’espai “Sense Ficció” de TV3.
Amb la voluntat d’internacionalitzar el projecte “Perseguits i salvats” sobre l’evasió de refugiats jueus durant l’Holocaust pel Pirineu de Lleida, la Diputació de Lleida ha impulsat aquesta producció, dirigida per Felip Solé, que recull testimonis en primera persona que narren com van fugir de l’Holocaust i l’horror nazi a través de les comarques de la Val d’Aran, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell o l’Alta Ribagorça, alhora que s’hi posa de manifest la solidaritat de lleidatans en aquell context de barbàrie durant la II Guerra Mundial.
Per al president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ‘Perseguits i salvats’ ha estat un dels projectes més il·lusionats d’aquesta legislatura, “una proposta històrica, cultural i turística nascuda i coordinada per la Diputació de Lleida; amb l’aval de la comunitat jueva i l’ambaixada d’Israel, que ha aconseguit ressò internacional i un major interès turístic pel nostre territori gràcies a la senyalització de 150 quilòmetres de rutes pel Pirineu i els vols directes entre Alguaire i Tel Aviv”.
Reñé ha dit que assolida aquesta primera fase del projecte “calia fer una passa més i posar veu i cares a la solidaritat reconeguda i poc explicada que es produí en el context de la II Guerra Mundial; entre dos pobles: el jueu i el català”.
Peça patrimonial
En declaracions als mitjans de comunicació, el cap de Documentals i Nous Formats de TV3, Miquel Garcia, ha destacat el fet que aquest documental, a més de tenir “un gran nivell d’artesania” es converteix “en una peça patrimonial que tindrà repercussió durant molt temps i que enllaça amb el projecte “Perseguits i salvats” de la Diputació de Lleida”.
El conseller delegat de la XAL, Francesc Pena, ha qualificat “d’impressionant” el documental, que “es convertirà en un producte pràcticament únic que explica una història molt poc coneguda amb un gran rigor i que s’haurà de treballar posteriorment en escoles i instituts pel seu gran valor documental”.
El director del documental que s’ha preestrenat aquest dimecres, Felip Solé, ha volgut destacat “el gran valor humà del documental”, especialment pel que fa als 40 testimonis que expliquen la seva història i que “converteix aquest projecte en un treball extraordinari”.
Breu sinopsi
El documental “Perseguits i salvats” comença quan els alemanys ocupen la França de Vichy i controlen tota la frontera francoespanyola. A partir d’aquell moment, successives expedicions d’homes, dones i infants jueus aconsegueixen travessar les altes muntanyes pirinenques. Surten dels petits pobles de l’Arieja, recorrent els camins de nit i amb boira, sempre amb la por de trobar-se amb les patrulles alemanyes, i arriben als petits pobles de l’Aran, dels Pallars, de l’Alt Urgell i de la Cerdanya lleidatana. Hi ha expedicions que són detingudes mentre que d’altres aconsegueixen passar entre les malles de la xarxa de vigilància espanyola amb l’objectiu d’arribar a Barcelona. La capital catalana és el punt de partida de nous viatges amb destí a Palestina, Amèrica o l’Àfrica del Nord. La Vall d’Aran, els dos Pallars, l’Alt Urgell i Lleida són l’escenari dels seus sofriments, i els passadors catalans, els seus àngels de llum però també de tenebra.
Com s’organitzen les expedicions, com es financen?
L’endemà de la desfeta francesa es crea a Tolosa de Llenguadoc l’organització clandestina Armée Jueva, que signa un acord amb la Resistència francesa, que els proporcionarà guies armats, i amb el JOINT nord-americà, que els proveirà dels fons necessaris.
L’organització combat els nazis i lluita per la creació d’un estat jueu. De seguida organitza la travessa dels Pirineus per a una multitud de perseguits. La base de recepció de les expedicions és tot Catalunya, gràcies als germans Sequerra, enviats del JOINT americà.
Qui els ajuda a les muntanyes? Els republicans catalans i espanyols refugiats a França, combatents ara a la Resistència francesa, i gent de les poblacions dels dos costats de la frontera. Mentrestant, l’administració espanyola va dictant diferents mesures per impedir o endegar el flux, que els mateixos nazis diuen que és més gran que el dels combatents de la División Azul que Franco ha enviat a Hitler per combatre els soviètics.
Un documental amb entrevistes a testimonis que van ser actors en primera persona d’aquesta història. Amb reconstruccions dels fets dels jueus o dels seus passadors, tots ells testimonis dels perills de les muntanyes de nit i de la boira pirinenques.