Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / TV3 emet avui el documental 'La cara oculta dels pantans de Franco'

TV3 emet avui el documental 'La cara oculta dels pantans de Franco'

El reportatge compta amb testimonis que van treballar als pantans pirinencs
Pantà de Canelles
04/09/2007 13:38

TV3 estrena avui dimarts a les 21.40 h. el documental “La cara oculta dels pantans de Franco”, que revela les penoses condicions que van sofrir les més de 6.000 persones que van treballar en les obres hidràuliques impulsades pel dictador al Pirineu català i aragonès, especialment en la conca del riu Noguera Ribagorçana. A través de testimonis, aquest treball també mostra el seu impacte industrial i ecològic a la zona.

Segons ha explicat el director del reportatge, el periodista Manuel Campo Vidal, en una entrevista a RàdioSeu, el documental 'a més de complir una tasca informativa i documental d’una dura realitat, vol homenatjar totes les víctimes que van participar en penoses condicions en aquestes obres'.

Les obres gegantines dels pantans, situades en bona part al Pirineu català i aragonès, van inundar pobles i zones cultivables, van desplaçar forçosament la població autòctona i van generar una gran emigració de treballadors des del sud, especialment d’Andalusia, en condicions de duresa extrema.

El documental se centra en la conca del riu Noguera Ribagorçana, que marca el límit entre Aragó i Catalunya. Es reconstrueix especialment allò que va succeir al pantà de Canelles, el de més capacitat. Com a conseqüència de la construcció d’aquest pantà van desaparèixer cinc pobles de la comarca.

Nombrosos testimonis de treballadors de l’època, alcaldes, enginyers, tècnics, periodistes, mestres, etc. han estat entrevistats per al documental.

El testimoni gràfic el constitueixen els arxius històrics de l’Empresa Nacional Hidroelèctrica Espanyola del Ribagorçana (ENHER), l’arxiu de la filmoteca de Catalunya, la Diputació d’Osca i de Lleida, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, el NODO, diaris de l’època i les nombroses fotografies familiars aportades pels entrevistats.

Mostrar formulari de contacte