Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Últim dia de presència de la campanya al mercat de la Seu, amb temes com el centre urbà, l'estratègia comarcal i l'habitatge

Últim dia de presència de la campanya al mercat de la Seu, amb temes com el centre urbà, l'estratègia comarcal i l'habitatge

Compromís aposta per "revitalitzar" el centre de la ciutat i replantejar la zona blava. Junts es reivindica com "l'única força política amb un projecte comarcal clar". ERC suspèn els actes d'aquest dimarts en senyal de dol per la mort d'Antoni Flores. La CUP presenta "propostes concretes pel que fa l'habitatge". El PP vol vetllar per acabar amb l'ocupació il·legal de pisos

23/05/2023 19:25

Els partits polítics que concorren a les eleccions han tingut aquest dimarts l'última ocasió d'explicar els seus programes electorals a la població tot aprofitant el contacte directe que proporciona el mercat setmanal. La campanya entra ja a la recta final, que estarà marcada pels darrers actes centrals i també per l'últim debat públic, organitzat per RàdioSeu i que es durà a terme aquest dijous al migdia (11.30 h) a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell.

Compromís aposta per “revitalitzar el centre de la ciutat” i, dins d’aquest objectiu, hi inclou la idea de “replantejar la zona blava”. El candidat a l’alcaldia, Joan Barrera, qüestiona el fet que “avui hi ha més de 550 places de pagament al centre, en contraposició a les 500 places gratuïtes del Mercadona”. En aquest sentit, Barrera creu que “la Zona Blava és un instrument per regular l’aparcament de vehicles, per garantir-ne la seva rotació”, però que “no ha de servir per recaptar diners per l’ajuntament” i que en cal “una nova regulació per potenciar el centre de la Seu”, en referència als carrers on es concentra bona part del comerç local.

Barrera, acompanyat de la número 2 de la candidatura, Gemma To, ha reiterat que vol concentrar “fires, Festa Major i grans esdeveniments al centre i no als afores” i que advoca per “prou supermercats a la carretera”. També defensa un pla de neteja i manteniment de l’espai públic, “una política decidida a favor del Centre Històric” i el Pla de modernització de l’Eixample, començant pels carrers Regència d’Urgell, Sant Ermengol i Mare Janer.

El cap de llista que estan “convençuts” de poder “generar noves dinàmiques que facilitaran més inversió i més activitat al centre de la ciutat”. Barrera conclou que “la Seu és viva si el comerç, l’hostaleria i els serveis també ho són”. 

Junts es reivindica com “l’única força amb projecte comarcal clar”. N’han parlat alcaldables de l’Alt Urgell enfront del Consell. A banda del candidat de la Seu, Jordi Fàbrega, hi eren les actuals alcaldesses Josefina Lladós (Ribera d’Urgellet), Cristina Barbens (Bassella), Marta Poch (Josa i Tuixent); Carme Ribó (Alàs i Cerc), Rosa Fàbrega (les Valls d'Aguilar) i Rosa Andorrà (el Pont de Bar), a més de Lluís Riu, de Fígols i Alinyà, i Josep Maria Armengol, representant d’Oliana.

Segons Junts, “l’atenció a les persones és l’eix comarcal principal”, a més del sanejament d’aigües. També defensen “transició energètica”, serveis bàsics, fixar població, desenvolupament econòmic i gestió forestal. I demanen votar “per la bona entesa”. Al respecte, retreuen a Compromís que “aquest darrer mandat al Consell no han parat de menysprear municipis petits i qüestionar alcaldes” i que “el seu alcaldable a la Seu afirma que el Consell no col·labora sinó que fa competència”. Una posició que veuen “preocupant”.

Quant a ERC, Lladós conclou que tenen “maneres diferents d’entendre la comarca”, i que per “recuperar lideratge” cal que Junts “recuperi la majoria” al Consell, perquè són “dels pocs amb llibertat de decidir”. Fàbrega vol “recuperar capitalitat” de l’Alt Urgell i del Pirineu, amb actuacions com l’Hospital Comarcal o més places sociosanitàries. I celebra que sumin 17 candidatures amb opcions, cosa que contraposa al fet que, segons denuncia, “el PSC ha registrat cinc llistes fantasma a la comarca”.

D'altra banda, Junts ha exposat aquest dilluns el seu programa electoral en una entrevista emesa RàdioSeu. L'alcaldable Jordi Fàbrega ha estat entrevistat per la directora de l'emissora municipal, Marta Pujantell. El podcast de l'entrevista es pot recuperar en l'apartat de 'Ràdio a la carta' de la nostra pàgina web.

ERC de la Seu d'Urgell ha suspès aquest dimarts tota la seva agenda de campanya electoral, en senyal de dol per la mort ahir dilluns d'Antoni Flores Ardiaca, tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Tremp i diputat al Parlament de Catalunya. Aquesta mesura també l'ha dut a terme Esquerra en molts altres municipis, alhora que han expressat "la més profunda tristesa" pel decés sobtat de Flores, de 60 anys, i "el més sincer condol i escalf a la família i amistats, així com a tota la ciutadania de Tremp".

En el comunicat, alhora, ERC manifestat "el profund agraïment i reconeixement per l’Antoni, compromès amb el servei públic i els valors republicans, treballador incansable per la seva gent, la seva terra i el seu país, sempre des de la discreció, la constància i la perseverança".

La número 2 de la CUP, Núria Valls, assegura que “el preu mitjà del lloguer a la Seu va arribar l'últim trimestre de l'any passat a màxims històrics, gairebé 500 €”, i creu que “una de les causes és la proximitat amb Andorra i la influència del turisme”. Segons Valls, “això fa que les famílies hi destinin gairebé la meitat dels ingressos”. Alhora, critica “la inversió de l’Ajuntament en habitatge”, que creu que “han estat pràcticament zero” perquè “ha estat tota de l’Agència Catalana i la fundació Hàbitat 3”.

La candidata considera que “cal deixar de relegar responsabilitats a d’altres agents”. Per fer-ho, proposa “un conveni amb la SAREB” per cedir 30 pisos buits, l’ús del dret de tanteig  per a habitatges d'execucions hipotecàries, impulsar una Oficina Municipal d’informació i assessorament, “acabar amb el desviament d'habitatges” mantenint llicències d'ús turístic o revocant-les, i recopilar informació sobre la situació del mercat de lloguer.

El PP assegura, segons recull al seu programa electoral, que volen "vetllar per acabar amb l'ocupació il·legal de pisos contra la voluntat dels seus propietaris". El seu cap de llista, Mario García, defensa una política decidida a l'hora d'abordar aquesta problemàtica, tant pel que fa a la prevenció per evitar la presència d'ocupes com a facilitar que si hi ha una ocupació el cas es resolgui ràpidament i el legítim titular de l'immoble el recuperi el més ràpid possible.

Vox no ha difós aquest dimarts cap comunicat o convocatòria referent a la campanya electoral a la Seu.

 • Eleccions Municipals 2023 a la Seu d'Urgell
  Eleccions Municipals 2023 a la Seu d'Urgell
 • Joan Barrera i Gemma To, al carrer de la Regència d'Urgell
  Joan Barrera i Gemma To, al carrer de la Regència d'Urgell
 • Jordi Fàbrega, acompanyat de caps de llista de Junts d'arreu de l'Alt Urgell, enfront del Consell Comarcal
  Jordi Fàbrega, acompanyat de caps de llista de Junts d'arreu de l'Alt Urgell, enfront del Consell Comarcal
 • Núria Valls, al carrer dels Canonges
  Núria Valls, al carrer dels Canonges

Mostrar formulari de contacte