Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Un 22 per cent de les morts en accidents de muntanya són de persones que practiquen senderisme

Un 22 per cent de les morts en accidents de muntanya són de persones que practiquen senderisme

La Unitat d'Intervenció en Muntanya de Mossos d'Esquadra ha fet unes 550 intervencions durant el 2015

En primer pla, l'escut de la Unitat de Muntanya de Mossos d'Esquadra (Foto: ACN/Ferran G. Queralt)
En primer pla, l'escut de la Unitat de Muntanya de Mossos d'Esquadra (Foto: ACN/Ferran G. Queralt)
03/11/2015 14:15

Un 22 per cent dels accidents mortals registrats a la muntanya entre l'any 2000 i el 2015 a Catalunya han estat de persones que practicaven senderisme. La Unitat d'Intervenció en Muntanya dels Mossos d'Esquadra ha fet un total de 550 intervencions durant el 2015.

El caporal del grup d'Intervenció en Muntanya del cos dels Mossos d'Esquadra, Joan Perucha, ha assenyalat a l'ACN que la majoria de sinistres acostumen a ser amb aficionats que practiquen activitats sense un risc elevat, "en vies no excessivament difícils". En aquest sentit, indica que "acostumen a ser senderistes sense un gran nivell tècnic, que pateixen algun accident involuntari, com ensopegar, equivocar-se de ruta o patir un despreniment de roques".

L'augment de les persones que practiquen esports a la muntanya s'ha multiplicat exponencialment els últims anys, fet provoca que també el nombre d'accidents s'hagi incrementat. Els diferents cossos de seguretat, Mossos d'Esquadra i Bombers de la Generalitat, fan campanyes de seguretat per formar la gent. "S'ha d'anar a la muntanya preparats, amb la formació adequada i el material adient", remarca Perucha.

Tasques diverses de la Unitat d'Intervenció en Muntanya

El caporal de la Unitat d'Intervenció en Muntanya a la Seu d'Urgell, Ricard Cabré, explica que el grup del que en forma part fa de policia judicial a llocs de difícil accés, on altres Mossos no poden arribar, a més de l'aixecament de cadàvers. A part d'aquestes tasques, la Unitat també s'encarrega del patrullatge en zones muntanyoses del país i en l'elaboració d'informes tècnics sobre instal·lacions esportives.

Perucha comenta que gairebé la meitat de les seves intervencions són de les anomenades "de seguretat ciutadana", amb patrullatge als refugis de muntanya, les estacions d'esquí a l'hivern o vigilant activitats esportives en què es concentra molta gent, com ara les curses de muntanya. El cos també col·labora en la recerca de persones desaparegudes a la muntanya.

Cabré explica que el grup està dividit en tres unitats d'intervenció. Una unitat es troba a Sabadell i està formada per dos comandaments i deu persones operatives, que s'ocupen de la zona de les comarques de Girona, Tarragona i part de Lleida. La segona unitat se situa a la Seu d'Urgell, amb vuit agents que s'ocupen de l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Ripollès i el Berguedà. També hi ha una unitat amb vuit persones a Vielha, que s'ocupa de la Val d'Aran, l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà i el Pallars Jussà.

Mostrar formulari de contacte