Un 44,4% de docents de l'Alt Urgell disposen actualment del certificat C2 de català. Per tant, més de la meitat no el tenen encara, malgrat que el percentatge de la comarca és un dels més alts de tot Catalunya. De fet, a nivell nacional només un de cada quatre professionals de l'educació (un 25%) poden acreditar aquest nivell lingüístic. Això inclou tant funcionaris com interins, substituts o personal laboral.
Davant d'aquest baix nivell competencial en la llengua del país al conjunt del professorat, la Generalitat ha anunciat que el C2 serà un requisit obligatori per accedir a la docència a Catalunya a partir del curs 2025-26. Així ho ha establert el Decret del Règim Lingüístic –actualment suspès de forma cautelar pel TSJC- que vol reforçar el català a l'escola en diferents fronts, un dels quals és el nivell lingüístic del professorat. Tot plegat, després de constatar-se un descens alarmant tant del nivell de català dels alumnes com del seu ús per part dels mateixos professors i del seu ús entre els alumnes fora de les aules.
Pel que fa al tipus d'ensenyament, a l'Alt Urgell l'acreditació del C2 és més elevada a secundària, on el tenen el 45,5% de professionals, que a primària, on es queda en el 43,6%. Aquestes dues dades donen el 44% total, que és el percentatge més alt de l'Alt Pirineu i el tercer més alt de tot Catalunya, només superat pel Pla d'Urgell, que s'atansa a la meitat (49,1%) i pel Lluçanès, que ocupa el primer lloc sense discussió atès que la totalitat dels seus professors (100%) disposen d'aquest certificat.
El Pallars Jussà és al 41%; i la Cerdanya, al 38%
Quant a les altres comarques de l'Alt Pirineu i Aran, a banda de l'Alt Urgell destaca el Pallars Jussà, amb un percentatge del 41,7%, mentre que la Cerdanya es queda en el 38,1%; el Pallars Sobirà, en el 35%; i l'Alta Ribagorça, en el 34%. A la Cerdanya hi ha un fort contrast entre els centres de secundària, on tenen el C2 un 47,7% del professorat; i primària, on només el tenen el 32,2%.
Mentrestant, la Val d'Aran registra el pitjor percentatge de tot Catalunya (18,8%) i a primària només el tenen el 14% de la plantilla. D'altres comarques de muntanya també presenten uns percentatges baixos, tot i ser en aquest cas àrees amb un ús social del català força alt: al Solsonès i al Berguedà tenen el C2 un 33% dels docents en tots dos casos, mentre que al Ripollès la xifra baixa fins a només un 23,7%, segons les dades facilitades pel Departament d'Ensenyament i que ha publicat l'ACN.
Nivell molt baix a l'àrea de Barcelona
Tot i això, on el coneixement acreditat del català és més baix és a tota l'Àrea Metropolitana de Barcelona i a la regió del Penedès, amb percentatges ínfims que van del 19% del Maresme al 23,5% de l'Alt Penedès, passant pel 20% del Baix Llobregat i del Vallès Oriental o el 21% aproximadament del Barcelonès, el Vallès Occidental o el Garraf. En quasi tots aquests casos, a primària només tenen el C2 al voltant del 15% del professorat; és a dir, amb prou feines un de cada sis mestres.
El fet que en tota aquesta àrea s'hi concentri la gran majoria de la població catalana explica en part que la mitjana nacional de professors amb el C2 sigui també molt baixa; concretament, del 25%. I per tipus d'ensenyament, a secundària el tenen menys d'un terç (29,2%), mentre que a primària només l'acrediten un de cada cinc mestres (21%). En xifres totals, són 10.000 docents de primària (dels 48.000 que hi ha) i 13.209 de secundària, on hi ha registrats 45.228 treballadors.
Obligatori per als nous contractats o per a promocions internes
Malgrat aquestes dades molt baixes, la Generalitat ha matisat que el decret no afectaria aquests més de 90.000 docents que ja exerceixen a Catalunya, sinó els que s'aplicarà tan sols als que s'incorporin a partir del curs 25-26. Tot i això, el text concreta que els docents en actiu que vulguin promocionar o exercir en diferents rols, com per exemple per ser director o inspector, hauran d'acreditar també el C2 a partir del curs 2027-2028.
El Govern va recórrer dimarts la decisió del TSJC de suspendre cautelarment el decret on s'inclou l'obligatorietat de tenir el C2. Si s'acaba aplicant el decret de règim lingüístic a les escoles i instituts, a partir del curs 2025-26 aquests baixos percentatges augmentaran, perquè totes les noves contractacions tindran com a requisit que els professionals disposin del coneixement superior, nivell C2, oral i escrit, de la llengua catalana.