Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Un 78% dels habitants de la Val d'Aran entén l'aranès

Un 78% dels habitants de la Val d'Aran entén l'aranès

L'Informe de Política Lingüística 2010 indica que el castellà és la llengua més habitual (38%), seguida de l'aranès (23%) i el català (16%)
21/09/2011 17:33

Un 78% de la població de la Val d'Aran entén l'aranès, un 56% el pot parlar, un 59% el pot llegir i un 34% el sap escriure. Així ho indica l'Informe de Política Lingüística 2010 que aquest dimecres ha lliurat el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert.

Malgrat això, el castellà és la llengua més habitual a la Val d'Aran per un 38% de la població, seguida de l'aranès (23%) i del català (16%). Segons el mateix estudi, l'aranès és la llengua d'identificació d'un 27% de la població. L'informe es fa públic la mateixa setmana que el Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs del govern espanyol contra la llei de l'aranès, que ha quedat suspesa. Al territori aranès també hi ha un 9% de la població que combina diverses llengües de manera habitual.

Preeminència del castellà

El castellà és la llengua més utilitzada entre els membres de la llar, on el 39% només utilitza el castellà, el 16% només l'aranès i només en català el 10%. En els àmbits corresponents a les entitats financeres i el personal mèdic trobem, en canvi, que el català desplaça de la segona posició l'aranès com a llengua més usada. Així, utilitzen només el castellà el 51%, només el català el 15% i només l'aranès un 10%.

Els usos lingüístics amb els membres de la família confirmen, al seu torn, la preeminència del castellà i l'occità aranès per sobre del català. Així, amb els pares s'hi relacionen només en castellà el 35%, només en aranès el 21% i, només en català, el 16%. Això també passa amb els usos lingüístics amb els fills: només en castellà el 40%, només en aranès el 22% i només en català el 15%.

L'informe destaca que un 78% de la població entén l'aranès, un 56% està capacitat per parlar-lo, un 59% el pot llegir i un 34% el sap escriure. D'entre els nascuts a Catalunya l'entenen un 98%, el poden parlar un 87%, el saben llegir un 85% i, finalment, poden escriure un 51%. Pel que fa al coneixement de la seva condició de llengua oficial a Catalunya, n'està al corrent un 84% de la població.

Mostrar formulari de contacte