Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Un accionista majoritari de BPA denuncia ''coaccions'' de comandaments espanyols per filtrar informació sobre Pujol

Un accionista majoritari de BPA denuncia ''coaccions'' de comandaments espanyols per filtrar informació sobre Pujol

Higini Cierco ha declarat aquest dijous a la Batllia que les amenaces l'advertien que, si no cooperava, el FinCEN dels EUA intervindria l'entitat bancària, cosa que finalment va acabar passant
Edifici de Banca Privada d'Andorra a Andorra la Vella (Foto: ACN)
19/08/2016 11:05

Un dels dos màxims accionistes de Banca Privada d'Andorra (BPA), Higini Cierco, ha denunciat davant la instructora judicial les coaccions que va rebre ell i l'exconseller delegat de l'entitat per part de comandaments policials espanyols en relació amb el 'cas Pujol' o 'operació Catalunya'. En concret se li va demanar informació bancària de Jordi Pujol, Artur Mas i Oriol Junqueras, així com de les seves respectives famílies, i segons el comunicat del Grup Cierco, se'l va amenaçar que si no col·laborava el FinCEN intervindria l'entitat bancària. Els accionistes majoritaris de BPA han corroborat aquest dijous a la Batllia que el banc sempre va actuar sota l'empara del marc legal vigent.

Segons el comunicat del Grup Cierco de Comunicació, els fets denunciats per Higini Cierco s'emmarquen en el conegut com a 'cas Pujol' o 'operació Catalunya' i originats per l'intent de les autoritats espanyoles de poder fer públic el patrimoni que l'expresident de la Generalitat hauria tingut dipositat a Andorra. En aquest sentit, s'apunta que el llavors president de BPA va rebre el maig de 2014 una trucada de l'agregat d'Interior a l'ambaixada d'Espanya a Andorra, Celestino Barroso, informant-lo que seria convenient que veiés unes persones a Madrid. Higini Cierco, que no coneixia Barroso, es va trobar amb aquest a les instal·lacions exteriors d'Indústries Montanya (IMSA) i el policia espanyol va reiterar a Cierco la necessitat de trobar-se amb unes persones a Madrid ''o del contrari el banc morirà''. Aleshores, se li va comunicar que ''els americans n'estaven al corrent i ja sabien com fer-ho''.

En aquell moment, la filial espanyola de BPA, Banco Madrid, estava sotmesa a una inspecció ordinària del SEPBLAC. Higini Cierco va dirigir a l'agregat d'Interior al conseller delegat del banc, Joan Pau Miquel, que el va rebre a la seu central de l'entitat. Allí, segons el comunicat, Barroso va insistir en què si no es col·laborava amb el que demanaven el banc ''desapareixeria'' i que rebria una trucada d'una persona a qui s'identificava amb el sobrenom de Félix i que li donaria noves instrucció. Félix va resulta ser el comissari cap del departament d'Afers Interns de la policia espanyola Marcelino Blas, segons s'assegura en el mateix escrit del Grup Cierco.

Trobada a Madrid

Miquel i Martín Blas es van trobar a Madrid i el comissari li va reiterar les amenaces tot exigint-li, com ja havia fet amb Higini Cierco, informació bancària d'Artur Mas, Oriol Junqueras, Jordi Pujol i les seves respectives famílies. Finalment els responsables del banc van facilitar una sèrie de dades el resultat de les quals va ser la seva publicació en un rotatiu espanyol i la conseqüent obligatorietat per part de Pujol de reconèixer l'existència d'una herència dipositada a l'estranger. Cierco assegura però que BPA no va tenir mai més de 5 milions, en xifres rodones, de la família Pujol.

Higini Cierco ha explicat que Joan Pau Miquel no va denunciar llavors els fets, al juny de 2014, perquè Martín Blas el va advertir que, de fer-ho, el FinCEN americà intervindria en quinze dies. El president de BPA va coincidir amb posterioritat en el banquet d'una boda amb el comissari cap d'Afers Interns de la policia espanyola i amb el director adjunt operatiu del mateix cos, Eugenio Pino, i diu que ja va tenir la percepció que el focus sobre Banco Madrid i BPA ''desapareixeria''. El comunicat del grup apunta que no va ser així i, ''probablement perquè la quantitat de diners dipositada al banc els va semblar insuficient pels indicis que poguessin tenir de l'operativa bancària que els Pujol haguessin pogut dur a terme durant dècades a Andorra'', els fets van derivar amb la nota del FinCEN ''construïda a partir d'informació errònia, parcial o incompleta''.

Accions legals

Higini Cierco assegura que una vegada esclata la crisi del març de 2015 va exposar la situació viscuda a la família i que amb posterioritat ha anat informant gradualment dels fets a diverses persones, entre les quals el cap de govern d'Andorra, Toni Martí, o els ministres de Finances, Jordi Cinca; Administració, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé; i Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot.

Higini Cierco i els assessors legals han posat els fets en coneixement del batlle perquè adopti les mesures legals pertinents i han anunciat l'impuls de quantes accions siguin necessàries una vegada ja han quedat denunciats els fets en seu judicial.

Mostrar formulari de contacte