Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Un centenar d’alumnes de la Seu i Castellciutat estrenen un projecte de música comunitària

Un centenar d’alumnes de la Seu i Castellciutat estrenen un projecte de música comunitària

‘Som Orquestra. Som Banda’ començarà dimarts vinent a les escoles Pau Claris, Mn. Albert Vives, La Valira i Castell-Ciutat. Cada centre comptarà amb instruments adquirits amb el suport de l'Ajuntament urgellenc

Presentació del projecte 'Som orquestra. Som banda', a l'EMM de la Seu d'Urgell
Presentació del projecte 'Som orquestra. Som banda', a l'EMM de la Seu d'Urgell
27/09/2022 14:15

D'aquí a una setmana, el 4 d’octubre, començarà el projecte de música comunitària Som Orquestra. Som Banda a quatre escoles de la Seu d'Urgell i Castellciutat. Aquest pla, que promouen l’Escola Municipal de Música de la Seu i el Servei d’Educació de l’Ajuntament urgellenc, aposta per "l’equitat educativa" i s’emmarca en el Pla Educatiu d’Entorn de la ciutat. 

La regidora d’Educació, Núria Tomàs, ha explicat aquest dimarts que “aquest projecte consisteix a acostar els instruments musicals a les aules dels centres de primària de la nostra ciutat, en horari lectiu, sent la música una eina de transformació social i de desenvolupament integral per l’alumnat”. 

De la seva part, la directora de l’EMM de la Seu, Sonia Lanau, ha detallat que hi participaran 50 alumnes de l’escola Pau Claris, 29 de l’escola Mn. Albert Vives, 20 de l'Escola Castell-Ciutat i 20 més de La Valira, que s’endinsaran en el món de la música sense sortir del seu centre educatiu. Estaran acompanyats del mestre especialista de música i de dos professors o professores de l’EMM. Lanau ha recordat que aquests projectes "ja es fan a molts altres centres educatius, i no només al nostre país, i estan ja molt integrats", i que l'objectiu és "universalitzar la pràctica artística i l’educació estètica dins l’horari escolar forma part dels drets de tots els ciutadans, tot contribuint al seu creixement com a individus”.

De la seva part, els professors de l’EMM consideren que “és un repte molt interessant també per a ells perquè serà una altra manera d’ensenyar i apropar la música als nens i nenes”. Finalment, des del centres educatius participants es valora com una “molt bona notícia” portar a terme aquesta activitat, que han qualificat “d’engrescadora i il·lusionant" perquè "ajuda a la formació integral de l’alumne”. Alhora, n'han remarcat la importància per “teixir socialment la ciutat”. Per això, al final del curs es pretén celebrar una trobada dels quatre centres educatiu per tocar tots junts.

Cohesió social i democratització de la música

Som Orquestra. Som Banda es presenta com "un projecte de cohesió social" perquè vol "oferir igualtat d’oportunitats i de democratitzar la pràctica instrumental als nens i nenes de la Seu d’Urgell i Castellciutat, tot donant accés a la cultura i a l’educació musical a tothom". En aquestes sessions, expliquen, "l’alumnat desenvoluparà l’atenció, concentració, sensibilitat i l’empoderament, aprenent a tocar un instrument com a eina per l’èxit escolar".

Per fer-ho possible, l'Ajuntament ha comprat un ‘pack’ d’instruments fix per a cada centre educatiu. L’Escola Pau Claris ha optat per un total de 29 instruments de corda: violí, viola, violoncel i contrabaix. A l'Albert Vives han apostat pels de vent (clarinet, trompeta, trombó de pistons i caixó) i també en tindran 29. I les escoles La Valira i Castell-Ciutat també han optat pels instruments de vent (flauta travessera, saxo, clarinet i caixó), en aquest cas amb 25 per a cada centre. Tot plegat ha suposat una despesa de prop de 17.500 euros.

Mostrar formulari de contacte