Un centenar de dones del Pirineu i l'Aran debaten a la Seu sobre el seu futur
Representants d'una quinzena d'entitats visiten la ciutat i comparteixen experiències La trobada pirinenca ha de servir per elaborar una carta d'inquietuds que es farà arribar al Consell Nacional de Dones
La 2a Trobada de Dones de l'Alt Pirineu i Aran, que se celebra aquest dijous a la Seu d'Urgell, servirà per elaborar una carta d'inquietuds, problemàtiques i oportunitats de la dona pirinenca. El document es farà arribar posteriorment al Consell Nacional de Dones de Catalunya. Així ho ha explicat la coordinadora de l'Institut Català de les Dones a Lleida, Carme Castelló, després d'una recepció que s'ha dut a terme a l'Ajuntament urgellenc.
Castelló ha indicat que "és evident que les dones que viuen a les comarques de l'Alt Pirineu i a l'Aran són diferents a les de la resta del territori català". En aquest sentit, ha citat com a elements específics aspectes com el transport, imprescindible en zones de muntanya. També s'ha referit a les dificultats per trobar feina o bé a l'hora de crear empreses.
El document que consensuaran les dones pirinenques sol.licitarà al Consell Nacional que es tingui en compte una realitat pròpia a l'hora d'elaborar, per exemple, els plans d'actuació del Govern de la Generalitat de Catalunya en els àmbits polític, econòmic, social i cultural vinculats a la dona de muntanya. Els punts que s'inclouran ja es van tractar l'any passat en la primera Trobada de Dones, que va celebrar-se a Rialp.
El Consell Nacional de Dones de Catalunya (CNDC) és l'òrgan participatiu i consultiu de l'Institut Català de les Dones. Aplega les diferents entitats, associacions, grups i consells de dones del territori català. Els seus camps d'actuació tenen relació directa o indirecta amb el reconeixement del paper social i la qualitat de vida de les dones. Actualment, el CNDC està format per quasi 400 entitats.
Un centenar de dones d'arreu del Pirineu
Prop d'un centenar de dones de 15 entitats diferents participen aquest dijous a la 2a Trobada d'Associacions de Dones de l'Alt Pirineu i Aran. La jornada s'ha iniciat amb la recepció de l'alcalde de la Seu, Albert Batalla; la regidora i la consellera comarcal de Polítiques d'Igualtat, Anna Vives i Dolors Espluga; el director territorial de Benestar i Família de la Generalitat, Joan Ramon Saura; i la coordinadora de l'Institut Català de les Dones a Lleida, Carme Castelló.
L’alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha agraït la feina que fan les entitats de dones de la ciutat i del Pirineu en general. Així mateix, ha volgut reivindicar el paper de les dones pirinenques al territori, "com a element cohesionador". Per últim, a més de celebrar el fet que la trobada es faci a la Seu, s'ha mostrat convençut que el treball en xarxa entre les comarques de muntanya "és molt important per compartir valors i reivindicar-se".
Per la seva banda, la presidenta de l'Associació de Dones i Confraresses de l'Alt Urgell, Ester Malé, ha presentat durant l'acte les associacions organitzadores (l'Associació de Puntaires de la Seu d'Urgell, l'Associació Urgellenca de Dones, així com l'Associació Gitana de l'Alt Urgell i l'Associació de l'Esplai de la Gent Gran de la Seu). Malé, que espera que les trobades tinguin continuïtat, ha subratllat la rellevància d'aquest tipus d'intercanvi "per conèixer-nos millor".
El programa de la jornada inclou aquest dijous, a més d'una trobada de treball, una visita guiada al centre històric, la Catedral, el Parc del Segre i l'Espai Ermengol, seguida d'un dinar de germanor amenitzat per dones del Grup de Dones Acordionistes del Pirineu. Les activitats també han comptat amb la col·laboració de l'Institut Català de les Dones i el Consorci d'Atenció a les Persones de l'Alt Urgell.