Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Una setantena de persones participen a la caminada amb motiu del Dia Mundial de la Diabetis

Una setantena de persones participen a la caminada amb motiu del Dia Mundial de la Diabetis

La delegació a l'Alt Urgell de l'Associació de Diabètics prendrà part activament en l'organització dels actes de la Marató de TV3, que enguany se centra en la diabetis i l'obesitat

Caminada a la Seu amb motiu del Dia Mundial de la Diabetis
Caminada a la Seu amb motiu del Dia Mundial de la Diabetis
17/11/2015 12:55

La delegació a l'Alt Urgell de l'Associació de Diabètics de Catalunya (ADAU) col.laborarà activament en l'organització dels actes de la Marató de TV3, centrada enguany en la diabetis i l'obesitat. L'entitat alturgellenca ha dut a terme ja aquest diumenge la 12a Caminada popular amb motiu del Dia Mundial d'aquesta malaltia, on hi han participat una setantena de persones i s'ha recaptat fons per a la jornada de desembre.

El president de l'Associació de Diabètics Alt Urgell, Joan Tuset, s'ha mostrat agraït pel fet que la campanya de sensibilització de TV3 torni a parlar de la diabetis i n'incentivi la investigació. "Això servirà per donar-nos a conèixer una mica més i fer saber a tothom que hi som", ha dit. Tuset ha animat la ciutadania a col.laborar en les activitats que es programaran conjuntament amb d'altres associacions de la Seu d'Urgell.

L'ADAU incideix en la importància de dur a terme xerrades formatives, a més d'insistir en què és imprescindible seguir uns hàbits saludables per prevenir la malaltia. En aquest sentit, l'entitat alturgellenca també participa en el Programa pacient expert, amb sessions teòriques i pràctiques d'una hora i mitja en què els malalts de diabetis, en el cas de l'Alt Urgell, poden conèixer la seva patologia explicada per un afectat amb més experiència que ells.

La iniciativa inclou l'explicació de la diabetis, les complicacions que pot tenir, el tipus d'alimentació que s'ha de seguir, l'autoanàlisi i la insulina, els tractaments farmacològics, la cura i higiene dels peus i situacions especials, entre d'altres. Joan Tuset, pacient expert, ha fet una valoració molt positiva de la iniciativa mèdica, que va iniciar-se el 2011.

Diabetis i obesitat

La 24a edició de La Marató de TV3 es dedica enguany a la diabetis i l'obesitat, les malalties metabòliques més freqüents a Catalunya. Ho va decidir el Patronat de la Fundació a proposta de la Comissió Assessora Científica. Segons els experts, la diabetis, una malaltia que provoca la presència de nivells elevats de sucre a la sang, afecta aproximadament el 14% de la població de Catalunya, la meitat de la qual ho desconeix.

Bàsicament, hi ha dos tipus de diabetis. La diabetis tipus 1, que majoritàriament afecta nens i adults joves, requereix tractament immediat amb insulina. I calen encara més estudis que expliquin els mecanismes que la causen. La majoria de casos de diabetis, però, són del tipus 2, i l’obesitat juga un paper molt important en el seu desenvolupament. Aquest factor no consisteix només a tenir un pes superior al normal, sinó a acumular un excés de greix en òrgans que no en tenen o en tenen poc, com el fetge, el cor i l’abdomen. Aquest fet desencadena alteracions que faciliten l’aparició de la diabetis.

L’obesitat és un problema cada vegada més freqüent en la població mundial, que no s’explica només pels canvis d’estil de vida associats als països desenvolupats. Moltes de les seves potencials causes biològiques, ambientals i condicionants genètics es desconeixen encara. S’estima que l’índex d’obesitat entre la població infantil s’ha triplicat en els darrers 15 anys i que un nen obès acabarà sent un adult malalt.

Mostrar formulari de contacte