Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Un centenar d'estudiants s'examinen de la selectivitat al centre cultural 'Les Monges'

Un centenar d'estudiants s'examinen de la selectivitat al centre cultural 'Les Monges'

Els joves de l’Alt Urgell, el Pallars Sobirà i la Cerdanya fan aquest dimecres les proves de les matèries comunes i d’una matèria de modalitat Les PAU se celebren per vuitè any consecutiu a la Seu per evitar desplaçaments
09/06/2010 11:54

Un total de 95 estudiants del Pirineu, 13 menys que l’any passat, han iniciat aquest dimecres al centre cultural ‘Les Monges’ les Proves d’Accés a la Universitat (PAU), que se celebren per vuitè any consecutiu a la Seu d’Urgell. Els joves de l’Alt Urgell (55), el Pallars Sobirà (19) i la Cerdanya(25) s’examinen de Llengua i Literatures Castellanes, Llengua i Literatura Catalanes, Llengües estrangeres, Disseny, Electrotècnia i Grec.

Pel que fa a demà, faran les proves d’Història, Història de la Filosofia, Dibuix artístic, Matemàtiques, Geografia, Biologia, Cultura audiovisual, Llatí, Literatura Catalana i Dibuix Tècnic. Per divendres, està previst que s’examinin de Matemàtiques aplicades a les ciències socials, Química, Física, Història de l’Art, Anàlisi musical, Ciències de la terra i el medi ambient, Economia de l’empresa, Literatura Castellana i Tecnologia industrial.

Els exàmens continuaran dissabte, amb les proves addicionals per als estudiants que tinguin coincidència d’assignatures.

El fet que se celebri la selectivitat a la Seu d’Urgell permet un estalvi econòmic a les famílies dels gairebé 100 joves dels instituts Joan Brudieu de La Seu d’Urgell, Hug Roger III de Sort i Pere Borrell de Puigcerdà, que eviten haver d'anar fins a Lleida. La UdL facilita aquest fet.

El president del tribunal de la Seu d’Urgell és Antoni Colom. A la capital urgellenca també hi haurà un tribunal d’arts.

La regidora d’Educació de la Seu, Mireia Alba, ha valorat positivament el fet que els estudiants pirinencs puguin fer la selectivitat sense sortir del territori perquè “no només es descentralitza el procés acadèmic, sinó que, a més a més, bona part dels estudiants s’estalvien realitzar llargs desplaçaments durant els tres dies de la prova, agmentant així el seu rendiment”.

Canvis a les PAU

Les PAU són proves anònimes, idèntiques i simultànies a tot Catalunya, que pretenen garantir al màxim la igualtat d’oportunitats, a més de valorar la maduresa acadèmica, els coneixements i les competències adquirides en el batxillerat, tant en les matèries comunes com en les específiques.
El nou model que s’implanta aquest any s’estructura en dues fases: la fase general, que és obligatòria i consta d’un total de cinc exàmens, i la fase específica, que és voluntària per a l’estudiant.

En la fase general, els alumnes s'examinen de les matèries comunes (Llengua catalana i literatura, Llengua castellana i literatura, Llengua estrangera, Història o Història de la filosofia) i s’hi incorpora una matèria de modalitat elegida per l'alumne, és a dir, una de les assignatures especialitzades associades a una de les tres vies que els estudiants fan durant el batxillerat (arts, ciències i tecnologia, i humanitats i ciències socials).

Com fins ara, els alumnes que obtinguin un 5 de mitjana entre la nota de batxillerat (que comptarà un 60%) i la qualificació obtinguda en la fase general de les PAU (que comptarà un 40%), podran accedir a la universitat sempre que hagin obtingut un mínim de 4 punts en la fase general.

En la fase específica, els alumnes poden examinar-se d'altres assignatures de modalitat diferents de l'elegida en la fase general, encara que no les hagi cursat durant el batxillerat, que estiguin associades a la branca de coneixement de l’estudi de grau en el qual volen ser admesos.

La validesa de les notes obtingudes a la prova voluntària caduca als dos anys, i els alumnes poden fer-la tantes vegades com vulguin. En aquesta fase poden fer fins a 3 exàmens, però només comptaran per a la nota final els dos exàmens en què s’obtingui una qualificació més alta, sempre que la nota sigui igual o superior a 5.

La qualificació obtinguda en aquests dos exàmens es multiplica per 0,1 o 0,2, en funció de la idoneïtat de les matèries examinades que ha establert la junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) i que tenen relació amb l’estudi que es vol cursar. D'aquesta manera, cada un dels dos exàmens voluntaris suposarà sumar fins un punt a la nota final de l'alumne, o fins a dos si les universitats han assenyalat aquesta assignatura com una de les prioritàries.

El model és, per tant, més obert i flexible que l’anterior, ja que permet a l’alumne dissenyar la prova d’acord amb els seus interessos, però també li exigeix que estigui ben informat d’allò que vol estudiar i del que això implica. Contribueix a millorar la qualitat d’opció en la tria d’estudis universitaris pel fet d’haver d’acreditar millors coneixements o millors aptituds en unes determinades matèries. Per primera vegada els titulats en FP de grau superior i en ensenyaments de règim especial podran accedir directament a la universitat.

Les proves de selectivitat al setembre seran els dies 7, 8 i 9.

  • Selectivitat 2010 2
  • Selectivitat 2010 - Alumnes

Mostrar formulari de contacte