Un estudi analitza l'impacte dels visitants en la fauna i la flora a la Reserva de Boumort
El treball, impulsat per grups conservacionistes i amb l'ajut del CTFC, també inclou l'Espai Protegit de l'Alta Garrotxa i els parcs naturals del Montseny i els Ports. El seu objectiu és impulsar "un nou model de turisme forestal"
Els quatre espais protegits s'han escollit perquè "són llocs que han experimentat les darreres dècades un augment significatiu de visitants que hi van amb la intenció de gaudir de l'entorn i fer activitats recreatives a l'aire lliure". Els responsables del projecte opinen que cal "una gestió específica" per garantir "la compatibilitat de l'ús públic i la conservació dels valors naturals". Des del punt de vista d'aquests col·lectius conservacionistes, "la presència humana constant i intensa als espais naturals pot interferir en el comportament d'algunes espècies, limitant-ne l'espai vital disponible i alterant-ne la reproducció", i "aquest impacte es dona especialment a la primavera i l'estiu, moment en què coincideixen l'època de cria i el pic de visitants a la majoria dels espais". A aquests factors hi afegeixen que "el pas constant de persones en aquests espais té d'altres efectes com l'erosió del sòl i els danys a la vegetació".
Una de les causes principals d'aquests canvis, afirmen, és l'increment de població: en poc més de vint anys el cens de Catalunya ha augmentat un 25%, passant de 6 milions a 8 milions d'habitants. Això, hi afegeixen, coincideix amb "la demanda creixent de contacte amb la natura", sobretot des de les àrees urbanes (que és on hi ha hagut l'augment demogràfic més gran), i "la popularització del cotxe privat com a mitjà de transport o la democratització de la informació, que permet a un gran nombre d'usuaris conèixer espais naturals mitjançant internet i xarxes socials".
Per tot plegat, des d'Emys, Trenca i SEO pensen que caldria "protegir zones especialment sensibles per a la fauna i la flora, informant els usuaris sobre pràctiques respectuoses i construint espais més resilients davant del canvi climàtic i els incendis forestals". Aquesta actuació s'emmarca en el projecte 'Flow4Bio', de "boscos fluids per a la biodiversitat i les persones, que promou el que consideren com a "turisme forestal sostenible a zones rurals, combinant desenvolupament econòmic amb conservació de la biodiversitat". L'acció compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), i amb finançament dels fons Next Generation de la Unió Europea.