Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Un estudi confirma que la carn d'animals alimentats amb pastures és més saludable que la basada en pinso

Un estudi confirma que la carn d'animals alimentats amb pastures és més saludable que la basada en pinso

El treball de camp s'ha fet a Cal Tomàs de la Pobla de Segur, amb 24 exemplars i al llarg de vuit mesos. En el primer cas, tendeixen a tenir un major contingut d'àcids grassos poliinsaturats, sobretot del tipus Omega 3
Exemplars bovins de l'explotació ramadera Cal Tomàs, a la Pobla de Segur (Foto: ACN)
16/05/2022 19:35

Un estudi realitzat a l'explotació ramadera de Cal Tomàs de la Pobla de Segur ha constatat que la carn d'animals engreixats a base de pastures és més saludable que la d'animals engreixats amb pinso. Els exemplars alimentats amb farratge tendeixen a tenir un major contingut d'àcids grassos poliinsaturats i, en especial del tipus omega 3.

Dani Villalba, professor de la UdL, ha posat èmfasi el model que fa de la carn resultant un producte més sostenible pel fet que l'aliment dels animals és "Km.0". Villalba ha explicat a l'ACN que aquesta manera de produir ha d'anar acompanyada d'una conscienciació i diferenciació, i que s'ha de valorar que la productivitat és més baixa, però és més viable pels petits productors.

Al llarg de mig any s'ha fet un exhaustiu seguiment (controls de sang, de pes, d'alimentació, d'engreix o de creixement, entre d'altres) a 24 vedells: vuit alimentats amb pinso, vuit amb pinso i farratge i vuit a base d'unifeed i pastura.

Ramaderia més sostenible i respectuosa amb els animals

Les dietes amb major proporció de farratge han presentat valors més elevats d'àcid linoleic conjugat (CLA), que està associat a la protecció contra el càncer. La ràtio d'Omega 6 sobre Omega 3 ha presentat un valor inferior en les dietes farratgeres, tot aconseguint valors més propers a l'òptim.

La dieta basada en farratges i pastures al 100% és més respectuosa per als animals, perquè va més acord amb la fisiologia d'aquests. A més a més, suposen un aprofitament dels recursos naturals i una regeneració de la terra, segons assenyala Miquel Gordó, de Cal Tomàs. A banda d'això, els experts asseguren que la regeneració del sòl, a través del retorn dels animals a la terra, és "imprescindible" i "una de les poques maneres reals de combatre el canvi climàtic".

Els resultats de l'estudi diuen que els farratges resulten "una alternativa no només ecològica sinó també viable per als petits productors". Quan aquesta carn surt al mercat, subratllen, "és un producte amb un alt valor afegit" i cal fer tot el possible "perquè el client l'acabi reconeixent de manera constant".

Vall Fosca i Vall Ferrera

L'estudi de Cal Tomàs és el tercer d'aquestes característiques que es fa. Anteriorment, la Universitat de Lleida n'havia realitzat un a una explotació ramadera de la Vall Fosca i un altre a la Vall Ferrera. Villalba ha afirmat que els resultats van ser semblants.

En el cas de la Pobla de Segur, els resultats s'han presentat aquest dilluns a la mateixa explotació ramadera del Pallars Jussà, en el marc d'una jornada divulgativa i gastronòmica que ha girat al voltant de noves tendències ramaderes, ramaderia de pastura, agricultura regenerativa i la gastronomia sostenible.

Mostrar formulari de contacte