Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Un estudi constata el potencial de l'ovella aranesa per produir llana de qualitat

Un estudi constata el potencial de l'ovella aranesa per produir llana de qualitat

La recerca l'ha duta a terme el veterinari de la Seu Pere-Miquel Parés El treball de la UdL descobreix aquest valor afegit d'una raça criada per la seva carn

Ovella aranesa
Ovella aranesa
17/01/2012 12:25

El primer estudi etnològic sobre el velló de l'ovella aranesa, liderat per la Universitat de Lleida (UdL) i publicat per l''International Journal of Morphology', posa de relleu l'alt potencial d'aquesta raça per produir llana de qualitat, tot i que actualment només se n'explota la seva carn.

La recerca, coordinada pel veterinari de la Seu Pere-Miquel Parés, professor de Producció Animal de la UdL, revela que la llana de l'ovella aranesa -que actualment es ven com un subproducte a baix preu- té un gran qualitat per al seu processament i tintat. Actualment, a l'Aran hi ha uns 2.500 exemplars d'aquesta espècie, que ha arribat a veure propera la seva extinció motiu pel qual s'ha posat en marxa un Programa de Conservació.

L'estudi, en què també han participat investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat Autònoma de Chiapas-Mèxic, conclou que la llana de l'ovella aranesa té vellons curts i semi-oberts, una alta proporció de fibres fines i baixos nivells de greix. Tot plegat indica "un bon potencial de qualitat a nivell industrial", millor que el d'altres races de carn similars. Això s'hauria de tenir en compte "de cara a assolir els objectius de millora de productivitat de la raça en un mercat de la llana el més pròsper possible", segons ha assenyalat Parés.

A la Val d'Aran hi ha 64 explotacions d'oví, però no totes compten amb exemplars d'aquesta raça, que actualment aplega menys de 2.500 individus. L'ovella aranesa és una raça de gran format i vistós banyam en ambdós sexes. El fort procés regressiu experimentat per la ramaderia a la comarca, sobretot en les darreres dècades, ha dut aquesta població fins a límits alarmants de desaparició. El gruix dels ramats fenotípicament més purs es localitzen als pobles de Les, Salardú i Bossòst.

Pere-Miquel Parés ha centrat el seu treball en l'estudi i preservació de les races autòctones catalanes. Actualment continua investigant el tema de la llana en altres races d'ovella iberoamericanes, amb el propòsit d'establir possibles relacions filogenètiques.

Mostrar formulari de contacte