Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Un estudi de la UdL situa el Pirineu i el Prepirineu com l'àrea amb més risc de despoblament a Catalunya

Un estudi de la UdL situa el Pirineu i el Prepirineu com l'àrea amb més risc de despoblament a Catalunya

L'anàlisi hi esmenta específicament el Pallars, el Solsonès, l'Alt Urgell, la Noguera i el Berguedà, i afirma que a tot el país hi ha 200 municipis en situació "crítica". Els autors veuen necessàries "mesures contundents" per revertir aquesta tendència

Presentació de l'estudi de nous índexs de relleu generacional, aquest mes passat a Alpens (Foto: Ass. Iniciatives Rurals)
Presentació de l'estudi de nous índexs de relleu generacional, aquest mes passat a Alpens (Foto: Ass. Iniciatives Rurals)
11/06/2021 13:55

Un estudi de la Universitat de Lleida (UdL), dut a terme per Ignasi Aldomà i Josep Ramon Mòdol, constata que hi ha 200 municipis catalans en situació "crítica" de despoblament.

Les localitats en risc es concentren, majoritàriament, a les comarques del Pirineu i el Prepirineu, i esmenten de manera específica el Pallars (tant el Jussà com el Sobirà), el Solsonès, l'Alt Urgell, la Noguera i el Berguedà, fora de les respectives capitals de comarca. Pel que fa a la franja entre Lleida i el Camp de Tarragona, els municipis més afectats són a les Garrigues, la Conca de Barberà i el Priorat. A les Terres de l’Ebre, destaquen la Terra Alta i la Ribera d’Ebre.

L'informe explica que, a banda del saldo entre naixements i defuncions (que en molts d’aquests pobles és negatiu), la renovació generacional ve, sobretot, d'immigració d'origen estranger. Un fet que veuen com un risc, perquè aquest col·lectiu "es comporta en funció de les necessitats del mercat de treball i de reclams concrets" i, a diferència de la població nascuda en aquestes comarques o a d'altres comarques catalanes, no té un arrelament consolidat al territori.

L'estudi també considera com un factor negatiu la dependència i evolució del procés de "terciarització" de l'economia catalana, que l'any 2019 ja comptava amb més del 78% dels llocs de treball ubicats al sector serveis, amb el seu límit d'aquest percentatge a determinades zones de muntanya. De manera més específica, l'anàlisi també observa una “estreta relació” del sector serveis i l'ocupació femenina a nivell comarcal, ja que les dones opten més que els homes per treballar al sector terciari que a l’agricultura o a la indústria.

Crida a "passar a l'acció" per mantenir la població

Els seus autors conclouen, a partir de l'anàlisi de l'índex de reemplaçament i el de potencial de creixement, que "cal passar a l'acció amb mesures contundents per evitar el despoblament de la Catalunya rural". L'estudi es va encarregar amb l'objectiu de disposar de nous indicadors quantitatius al món rural català per poder incentivar el seu repoblament des d'una mirada objectiva i planificada.

Aquesta és una de les accions sorgides de la comunitat CO Rural, un espai de trobada entre entitats, professionals i administració que vol afavorir accions acordades i coordinades per facilitar el relleu generacional al món rural català. Els resultats seran revisats i actualitzats cada any per seguir-ne l'evolució.

Mostrar formulari de contacte