Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Un estudi encarregat pel Geoparc Orígens delimita les zones més adients per a parcs fotovoltaics

Un estudi encarregat pel Geoparc Orígens delimita les zones més adients per a parcs fotovoltaics

L'anàlisi desaconsella la concentració de plaques en llocs concrets o l'ús de terrenys agrícoles i recomana més repartiment. El treball se centra en la Conca de Tremp però es vol estendre a la resta de l'espai geològic, que inclou Coll de Nargó
Presentació de l'estudi encarregat pel Geoparc Orígens sobre implantació de parcs solars (Foto: ACN)
01/06/2022 11:45

Un estudi que va encarregar el Geoparc Orígens aconsella evitar un "efecte acumulatiu" en la instal·lació de parcs fotovoltaics als municipis que en formen part i, de manera més concreta, a la Conca de Tremp. L'òrgan gestor de l'espai, que acaba de renovar el segell de Geoparc Mundial de la UNESCO, va encarregar l'anàlisi per donar resposta a l'allau de propostes d'implantació d'instal·lacions solars a la zona.

El treball identifica els indrets que, segons aquests experts, haurien d'"evitar" acollir parcs solars per l'"impacte" que generarien. Pilar Mallol, encarregada de la redacció de l'estudi, ha explicat a l'ACN que, entre d'altres recomanacions, es recomana que no hi hagi una concentració excessiva de plaques, per l'impacte visual que això podria tenir i també per l'impacte ambiental si es tracta de terrenys fèrtils. Durant el segon semestre de l'any 2020 es van presentar 19 sol·licituds de projectes, que en total ocupaven més de 700 hectàrees de sòl agrícola.

Ara, amb aquest estudi els Ajuntaments disposaran d'una eina per ordenar i poder regular un tema no resolt als planejaments urbanístics. Guillem Puras, director del Geoparc, ha recordat que l'àmbit geogràfic de l'estudi són els 19 municipis del Geoparc (tots els del Pallars Jussà i alguns dels comarques veïnes, entre ells Coll de Nargó), però que l'estudi s'ha fet per donar resposta a la sol·licitud de set termes concrets: Tremp, Salàs de Pallars, Conca de Dalt, Talarn, Castell de Mur, Isona i Conca Della i Gavet de la Conca.

En aquests municipis, asseguren, hi ha hagut una "'allau" de sol·licitud de permisos per instal·lar plaques, davant el creixent interès per aquesta font d'energia renovable, i per això es vol procurar que aquesta implantació sigui ordenada i adaptada a les necessitats de la comarca. Maria Pilar Cases, alcaldessa de Tremp i presidenta del Geoparc Orígens, ha dit que de moment s'han prioritzat les poblacions amb més demanda d'instal·lació, però que l'estudi el volen acabar estenent a la totalitat dels 19 municipis, perquè tots ells disposin de "criteris objectius" que indiquin on és aconsellable ubicar els parcs solars.

Cases ha aconsellat als ajuntaments que incorporin l'estudi als plans urbanístics, per poder decidir a escala local "on volem que vagin les plaques". Aquest document parla de l'extensió de les instal·lacions, de la proximitat als pobles o dels llocs on no se'n poden ubicar pel seu interès estratègic.

Els autors de l'estudi han reconegut la redacció va ser "un repte" per la "pressió" que hi havia, tant per part dels interessats a instal·lar plaques com dels contraris a aquesta expansió. Ara, ja resta en mans dels ajuntaments incorporar-lo o no als seus plans. Mallol ha sentenciat que "hauria estat desitjable" que aquesta qüestió hagués estat planificada a tot Catalunya o per a aquesta àrea concreta. El tècnic conclou que la "fotografia" del 2020, amb 700 hectàrees planificades de plantes solars a la Conca de Tremp, era amb una "concentració central". En canvi, la imatge que planteja l'estudi és "molt diferent" atès que té en compte la distància dels pobles, la unió entre diferents projectes o la ubicació exacta.

Mostrar formulari de contacte