Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Un estudi ha permès capturar ratpenats orelluts alpins a Andorra

Un estudi ha permès capturar ratpenats orelluts alpins a Andorra

És la continuació de la feina feta per un grup d'investigadors francesos, que ha possibilitat la localització de fins a 12 noves espècies de ratpenats
28/08/2009 10:47

Per primer cop a Andorra, durant aquest estiu, s’han capturat i tornat a alliberar 3 ratpenats orelluts alpins (Plecotus macrobullaris). Aquesta espècie és molt poc freqüent i només ha estat citada als Alps i a alguns punts del Pirineu central on s’acostuma a trobar a gran alçada entre 1.700 i 2.800 m d’altitud. Fins al moment a Andorra només se n'havia trobat un cadàver a mitjans dels anys noranta.

L’orellut alpí s’alimenta caçant insectes en prats alpins a l’estiu i hiverna a coves gelades a 2.100 m d’altitud durant l’hivern. Malgrat l’actual desconeixença de la seva biologia, la seva presència pot representar un bon indicador de l’evolució d’aquests ecosistemes d’alta muntanya.

El present estudi representa una continuació de la tasca feta per investigadors francesos (A. Bertrand, P. Médard, E. Guibert, M Dubourg i D. Savage) a la dècada dels noranta i ha permès trobar noves espècies de ratpenats fins a les 12 espècies que fins ara han estat confirmades.

Des de l’any 2008 i gràcies al conveni establert amb el Centre d'Estudis de la Neu i la Muntanya d'Andorra (CENMA) de l’Institut d’Estudis Andorrans, el Museu de Ciències Naturals de Granollers i l’Associació Galanthus estan estudiant les poblacions de ratpenats d’Andorra. L’equip d’investigadors (C. Flaquer, X. Puig, R. G. Ràfols i A. L. Baucells), sota encarrec del CENMA, està completant l’inventari d’espècies i la seva distribució amb l’objectiu de conèixer l’estat de conservació de les seves poblacions. Segons s'informa des del Govern andorrà, "conèixer l’estat de conservació és el primer pas per poder aplicar mesures de conservació dels hàbitats utilitzats pels ratpenats".

Mostrar formulari de contacte