Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Un estudi revela l'existència de 27 fosses comunes de la Guerra Civil al Solsonès

Un estudi revela l'existència de 27 fosses comunes de la Guerra Civil al Solsonès

Determina que la comarca va oposar resistència a l'avançament de les tropes franquistes, al contrari del que es creia fins ara
15/12/2011 10:24

El Centre d'Estudis Lacetans (CEL) ha elaborat un estudi sobre les fosses comunes de la Guerra Civil al Solsonès i n'ha localitzat 27, mentre que fins ara al mapa de fosses del Memorial Democràtic només n'hi constava una.

La coordinadora de la secció d'història del CEL, Esther Miralles, ha explicat que aquest projecte és la culminació d'un estudi iniciat l'any 2005 sobre el cost humà de la Guerra Civil a la comarca. L'anàlisi ha aportat dades sobre més de 300 persones. Segons ha detallat Miralles, les dades posen de relleu que el Solsonès va "oposar resistència" a l'avançament de les tropes franquistes, "al contrari del que es creia fins ara". Les fosses que predominen més són les militars.

El projecte d'elaboració de l'estudi sobre les fosses comunes s'ha allargat durant tot el 2011 i ha consistit en recollir la documentació que es conserva a l'Arxiu General Militar d'Àvila, a entrevistar la gent que va viure els fets i a fer treball de camp. Miralles concreta que de bibliografia sobre la Guerra Civil a la comarca "n'hi ha poca" perquè "en general el Solsonès sempre és un capítol d'una o dues pàgines d'un llibre que parla de la campanya de Catalunya".

El resultat, en una exposició

Els resultats obtinguts en la recerca sobre les fosses comunes es podran veure a partir d'aquest dissabte en una exposició al Consell Comarcal del Solsonès. Sota el nom 'Fosses comunes, un passat no oblidat', l'exposició mostra els resultats de la recerca sobre les fosses comunes de la Guerra Civil al Solsonès i també conté informació general de l'àmbit català.

D'altra banda, el CEL presentarà aquest divendres el resultat de la seva recerca amb una taula rodona que porta per títol 'Recerca, fosses comunes i Llei de memòria històrica' on s'explicaran les experiències del Solsonès però també del Penedès i la Segarra, ja que són els únics territoris de Catalunya que han realitzat estudis exhaustius sobre les fosses comunes.

Mostrar formulari de contacte