Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Un grup d'amics de Gerri de la Sal busca una unitat familiar per desenvolupar una cooperativa d'habitatge

Un grup d'amics de Gerri de la Sal busca una unitat familiar per desenvolupar una cooperativa d'habitatge

La Tremolina es proposa reconvertir una antiga era del poble en quatre pisos amb espais comunitaris. Consideren que, tot i l'absència de propietat particular, el sistema permet un accés més assequible a habitatges de qualitat
Els socis de La Tremolina, a l'era que volen convertir en habitatges a Gerri de la Sal (Foto: ACN)
10/03/2021 10:45

Un grup d'amics de Gerri de la Sal han fet una crida pública per trobar una família que permeti desenvolupar el seu projecte de cooperativa d'habitatge, que vol transformar una antiga era del poble en un bloc de quatre habitatges. L'entitat, anomenada La Tremolina, compta actualment amb cinc membres, de tres unitats de convivència, i ara busquen una quarta unitat que s'hi vulgui incorporar.

Pere Llorach, soci de La Tremolina, ha explicat a l'ACN que, més enllà de proporcionar "un habitatge accessible, digne i estable", els agradaria impulsar "un projecte més ampli de sobirania alimentària, dinamització econòmica i social i participació amb el poble i el territori". A banda dels habitatges, l'antiga era també inclourà espais comunitaris, en els quals estudien habilitar-hi serveis com ara un forn de pa, una cuina amb registre sanitari i una aula polivalent, perquè els seus membres els puguin fer servir.

Aquests cinc amics ja fa un temps que van fer el canvi de la ciutat pel poble. Mireia Ercilla, també sòcia de la Tremolina, ha dit que alguns porten més temps vivint al Pallars i altres menys, però que els uneix el desig de desenvolupar aquest espai comú d'habitatge.

Pel que fa a la titularitat, els pisos seran en tot moment propietat de la cooperativa, que cedirà l'ús de les estances als socis per un període de temps indefinit, a canvi d'una aportació econòmica. Tot i l'absència de propietat particular dels habitatges, Llorach creu que aquest model té avantatges com ara l'accés a un "habitatge de qualitat i a cost més accessible que el del mercat especulatiu", i assegura que l'aportació "es pot recuperar" si més endavant algun dels membres decideix marxar.

De la seva part, Ercilla ha detallat que busquen algú que ja visqui o tingui ganes de viure al Pallars Sobirà, d'implicar-se en projectes que ajudin a la comarca i de treballar per fer realitat aquesta cooperativa.

És la primera iniciativa d'aquest tipus que es fa al Pallars Sobirà. Al Pallars Jussà, ja existeix Envall Cooperativa, que té com a objectiu revitalitzar el poble d'Envall, a la Vall Fosca. Aquesta cooperativa també és en cessió d'ús i de treball, però en aquest cas l'objectiu és més ambiciós perquè volen recuperar un poble que ha estat abandonat trenta anys i per això s'hi inclou el vessant arquitectònic i socioeconòmic.