Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Un jove emprenedor de Talarn elabora pasta amb la varietat antiga de blat forment

Un jove emprenedor de Talarn elabora pasta amb la varietat antiga de blat forment

Iban Campos conrea el cereal, elabora el producte i el comercialitza. Es tracta d'un producte de més qualitat i més digerible
Iban Campos mostra un sarpat de llavor de blat forment i un sarpat de pasta elaborada amb farina d'aquest cereal (Foto: ACN/Marta Lluvich)
15/05/2023 14:43

El blat forment és una varietat antiga que fa uns anys es va recuperar al Lluçanès per fer-ne pa, però també es pot consumir d'altres maneres, com el blat escairat, o fer-ne cervesa. Un jove de Talarn, Iban Campos, ha decidit conrear aquest cereal i per fer-ne pasta. Macarrons o tallarines són algunes de les propostes que elabora, amb una farina que es caracteritza per un baix contingut en gluten.

El jove del Pallars Jussà ha explicat a l'ACN que no coneix cap altre obrador que faci pasta amb blat forment i detalla que el seu pròxim repte és fer galets amb aquesta varietat antiga de blat. Del cereal que va obtenir la temporada anterior, uns 3.500 quilos, n'acabarà elaborant uns 2.400 quilos de pasta. 

Iban Campos sembra el blat forment a les finques familiars de Casa Miravet, el recull i el porta a la farinera per transformar-lo. De la farina resultant en fa la pasta, que ell mateix comercialitza en fires i mercats o en algun comerç del Pallars Jussà. D'aquesta manera tanca tot el cercle de la producció. L'elaboració la va fent setmanalment en funció de les demandes del mercat.

Campos subratlla que tornar a conrear blat forment ha estat com "tornar als orígens" i fer el que ja feien antigament al Pallars. Però el valor nutritiu d'aquesta varietat de cereal va ser el que el va fer decantar a sembrar-la, amb l'objectiu final d'aconseguir una varietat "de més qualitat i més digerible".

Premi Jove Emprenedor 2022 del Pallars Jussà

Aquest és un projecte personal que ha obtingut el premi de Jove Emprenedor del 2022 que atorga el Consell Comarcal del Pallars Jussà. La varietat es pot conrear a Talarn gràcies a la tasca feta per productors del Lluçanès. Alguns agricultors de la Conca de Tremp van adquirir llavors per plantar-ne però reconeix que són molt pocs els que la utilitzen.

 

Mostrar formulari de contacte