Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Un llibre dóna a conèixer com és la vida als pobles més petits de Catalunya

Un llibre dóna a conèixer com és la vida als pobles més petits de Catalunya

El periodista Marc Serena i el fotògraf Edu Bayer són els autors de la publicació 'Microcatalunya'. La presentació de l'obra s'ha fet aquest divendres a Barcelona amb la presència de l'escriptor Joan Obiols i el fotògraf Ernest Costa

Presentació del llibre a Barcelona (Foto: Associació de Micropobles de Catalunya)
Presentació del llibre a Barcelona (Foto: Associació de Micropobles de Catalunya)
03/12/2016 14:10

Després de recórrer 14.000 quilòmetres durant set mesos, el periodista Marc Serena i el fotògraf Edu Bayer acaben de publicar 'Microcatalunya. Un viatge pels pobles més petits' (Edicions Sidillà), un llibre que vol donar a conèixer com és la vida als pobles de menys de 500 habitants que hi ha repartits pel país, coneguts com a micropobles. A Catalunya hi ha 1.000 municipis, dels quals una tercera part tenen menys de 500 habitants i suposen menys de l'1% de la població.

Amb l'objectiu "d'entendre millor el país on vivim", els autors han volgut "veure com ha canviat Catalunya des de la ruralitat i entendre què significa ser rural avui dia", segons explica a l'ACN el periodista Marc Serena. El projecte va néixer a partir del web 'Microcatalunya.cat', una base de dades dels 332 micropobles catalans, molts d'ells pirinencs, que compta amb més de 4.000 enllaços.

La presentació de la publicació s'ha fet aquest divendres a la Sala de Bàscules de l'Antiga Fàbrica Damm, amb la presència de Carme Freixa, presidenta de l'Associació de Micropobles de Catalunya, i l'editor Xavier Cortadellas. L'acte global, sota el títol 'La nit dels grans viatges per Catalunya', també ha comptat amb la participació de l'escriptor alturgellenc Joan Obiols i el fotògraf Ernest Costa. A més, els assistents també han pogut escoltar les intervencions telemàtiques de Llorenç Soldevila, doctor en filologia catalana, i el geògraf i fotògraf Rafael López-Monner.

Vivències i personatges

Segons especifica Serena, a diferència de la publicació web, el llibre és "un retrat més aviat d'autor a partir del fotoperiodisme que fa l'Edu i el periodisme literari". I afegeix: "És una publicació més reposada, que inclou descripcions, relats i diàlegs, que configuren un retrat dels micropobles a partir de la seva gent". De tots els pobles de menys de 500 habitants, el llibre se centra en una cinquantena repartits per totes les comarques catalanes.

El lector pot conèixer a través del llibre la història de diferents personatges com un mossèn, un llenyataire, una família de forners, una àvia que no ha fet mai vacances, un pagès fascinat per la poesia o una parella de princeses.

Serena considera que l'obra és "com un petit poble de pobles" i ha relatat que han anat construint les històries a partir de "la immersió amb la gent".  L'autor comenta també que a la publicació hi apareixen vivències de tota mena, des de pobles on "hi ha un gran optimisme", com és el cas de Mura, al Bages, on cada cop hi ha més gent a l'escola i moltes famílies joves s'hi han traslladat a viure-hi, fins a municipis més pessimistes, "que s'han quedat sense mossèn, sense col·legi i on la gent gran es va morint".

Precedent

El precedent de la publicació es pot trobar en la col·lecció de llibres dels anys setanta 'Catalunya visió', on l'escriptor Josep Vallverdú i el fotògraf Ton Sirera van retratar el teixit físic i humà de Catalunya a quatre mans.

Mostrar formulari de contacte