Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Un llibre narra la història ficcionada de l'últim condemnat a pena de mort a Andorra

Un llibre narra la història ficcionada de l'últim condemnat a pena de mort a Andorra

L'escriptor Iñaki Rubio, autor de 'Morts, qui us ha mort?', treu a la llum una investigació sobre l'afusellament de Pere Areny per fratricidi

Iñaki Rubio a Casa Gastó d'Andorra (Foto: ACN)
Iñaki Rubio a Casa Gastó d'Andorra (Foto: ACN)
03/09/2021 11:30

El llibre 'Morts, qui us ha mort?', de l'editorial Comanegra, narra la història ficcionada de l'afusellament de l'últim condemnat a pena de mort a Andorra per fratricidi, Pere Areny. L'autor de l'obra, Iñaki Rubio, explica en declaracions a l'ACN que "al llibre demostra que el condemnat patia un trastorn mental, segurament de tipus esquizofrènic".

La història se situa a l'Andorra de 1943, quan el territori pateix "la pressió" de la postguerra civil espanyola i, a partir d'aquí es reconstrueixen les circumstàncies familiars que van fer que Pere Areny matés el seu germà Anton, l'hereu de la família. Rubio treu a la llum una investigació de més de quatre anys sobre l'afusellament del protagonista.

La recerca constat que hi va haver dos crims –el d'Anton i el del mateix Pere- i no un. En aquesta línia, l'autor assegura que el procés judicial cap a Pere Areny va ser "un despropòsit inhumà de cap a peus". Segons indica l'escriptor andorrà, "el van jutjar tal com manaven els usos i costums tradicionals de l'època medieval".

Història i ficció

Si bé el llibre es basa en un cas i un context real, hi ha alguns elements ficcionats. "Els buits els vesteixo una mica, però és molt evident perquè ja es veu una cosa molt novel·lesca", destaca Rubio. Així mateix, detalla que al final de la crònica s'hi especifiquen tots aquests elements inventats. "Ho deixo tot clar perquè el lector no tingui cap dubte", manifesta.

Rubio ha pogut accedir a la documentació del cas gràcies a la família i reconeix que va començar la recerca "a les palpentes", ja que la informació que es trobava a l'Arxiu Nacional d'Andorra era de caràcter privat. "És un cas que a Andorra més o menys molta gent coneix, però són anècdotes, un coneixement molt fragmentat i parcial i jo sempre dubtava", assegura. Així, l'autor va conèixer una de les cosines de la família, la qual el va posar en contacte amb els hereus legítims.

"Em van donar accés no només a la documentació, que ha estat clau, sinó que a més em van permetre entrar a la casa, que feia 70 anys que estava tancada, des dels crims", agraeix Rubio. En la mateixa línia, assegura que això li va facilitar tota la investigació. De fet, accedir a la casa és el que ha fet possible que el llibre també compti amb algunes fotografies de l'espai, que es combinen amb altres imatges de context procedents de l'Arxiu Nacional.

Nova col·lecció

'Morts, qui us ha mort?', que ja està a la venda, és el primer títol de la nova col·lecció 'Espores' de Comanegra. L'editorial prevéu encabir-hi llibres d'assaig, crònica i no-ficció "que es puguin llegir tant ara com d'aquí a vint anys perquè toquen qüestions, problemes, experiències, històries de valor universal i que no caduquen".

Mostrar formulari de contacte