Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Un llibre recull 24 històries de combatents de la Guerra Civil que van morir al Pirineu i a l'Ebre

Un llibre recull 24 històries de combatents de la Guerra Civil que van morir al Pirineu i a l'Ebre

La historiadora Noemi Riudor reconeix aquells que van patir el conflicte i les famílies que n'han preservat el record
Noemí Riudor, amb el seu llibre sobre combatents de la Guerra Civil al Pirineu i a l'Ebre (Foto: ACN)
10/08/2020 10:25

El nou llibre 'Memòria històrica. Fent recerca del Pirineu a l'Ebre', de la historiadora Noemi Riudor, recull les històries de 24 combatents que van perdre la vida al camp de batalla durant la Guerra Civil. És un reconeixement a aquells que van viure i patir el conflicte i també a les famílies que n'han preservat el record. Les històries dels combatents "tenen totes moltes similituds, però el que les fa diferents és com la mare, la germana o l'esposa les preserven", ha comentat Riudor per a l'ACN, que hi afegeix que "el compromís per recordar el seu ésser estimat va fer que la necessitat de saber què va passar traspassés a la següent generació".

Tot i que la majoria dels protagonistes són homes, d'entre les històries de tants combatents l'autora en destaca les de dues dones, perquè les circumstàncies que van viure fan que siguin històries "veritablement atípiques", assegura Riudor. D'una banda, la d'una infermera d'un tren hospital republicà; i de l'altra, la que utilitza com a eix la història d'una dona que va patir violència de gènere durant el conflicte. Aquesta última, escrita preservant l'anonimat, recull detalls d'altres dones que van patir la mateixa situació i que es van trobar amb la paradoxa que una violència les va alliberar d'una altra.

Totes les històries, però, van més enllà de l'època en què s'esdevingueren. El llibre no només parla de la Guerra Civil sinó, de retruc, de les pèrdues que el conflicte va causar al llarg dels anys i fins avui. Aquesta diacronia permet escriure'n el darrer capítol des del present, quan la persona que investiga uns fets troba la resposta que feia anys que es buscava.

Saber on, com o quan va morir el padrí, l'oncle o el germà permet posar un punt final a les preguntes que feia temps necessitaven resposta. El llibre té caràcter divulgatiu tot i que es basa en la recerca sobre la memòria històrica. Per Noemi Riudor, l'objectiu és valorar aquesta feina tot mostrant el retorn social que té.

Mostrar formulari de contacte