Un nou projecte europeu destinarà prop de 20 milions d'euros a mesures d'adaptació al canvi climàtic als Pirineus
Prop d'una cinquantena d'institucions i entitats, set de les quals són catalanes, tindran set anys per desenvolupar les accions previstes al pla, que de moment no s'han concretat
Més resiliència de cara al 2050
L'estratègia, expliquen, vol tenir un "enfocament sistèmic2 centrat en cinc sistemes: Clima, Espais naturals resilients, Població i territori, Economia de muntanya adaptada i Governança. S'hi defineix 72 accions concretes a implementar, que de moment no s'han donat a conèixer però que buscaran "que els Pirineus esdevinguin, l'any 2050, un territori resilient als efectes del canvi climàtic".
La implementació es farà en set anys -des d'ara i fins al 2030- i s'organitza en 10 grups de treball, liderats per alguns dels socis del projecte i formant tàndems nord-sud. Així, per exemple, el Servei Meteorològic de Catalunya s'encarregarà del Grup de Seguiment del Clima al costat de MétéoFrance. Els altres treballs conjunts seran entre l'Institut Pirinenc d'Ecologia del CSIC espanyol i el Conservatori Botànic dels Pirineus de França; el CREAF i l'Agence des Pyrénées; NASUVINSA i l'AECT Pirineos-Pyrénées; la Universitat Autònoma de Barcelona i Réseau Pyrénées Vivantes; l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic i el Govern de la regió d'Occitània, i l'Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic de la CTP.
La implicació de Catalunya en el projecte és la més significativa de tots els països i territoris que hi participen, tant pel que fa a entitats implicades com especialment al pressupost, ja que el 25% del total dels diner correspondrà a les set entitats sòcies catalanes. A més de les entitats i administracions esmentades, també s'hi implicaran la Universitat de Barcelona, l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, la Universitat Politècnica de Catalunya i l'Observatori de l'Ebre.
El Meteocat, colíder del grup de treball d'anàlisi del clima
Quant al grup de treball que liderarà el Servei Meteorològic de Catalunya, el seu objectiu serà "proporcionar dades i informació d'alta fiabilitat i qualitat per reduir la incertesa tant de l'evolució del clima els darrers decennis als Pirineus com de l'evolució projectada pel segle XXI. Es treballarà en diverses tasques com són allargar la cobertura d'espai i temps de la base de dades climàtiques dels Pirineus, incloent-hi noves variables, de manera que es pugui fer una millor avaluació del clima.
D'altres tasques que assumiran el MeteoCat i MéteoFrance són proporcionar l'evolució d'índexs climàtics -observació del passat i projecció de futur- que siguin útils pels principals sectors socioeconòmics dels Pirineus, a més de desenvolupar una plataforma per fer el seguiment, en temps real o quasi real, d'alguns dels riscos climàtics com poden ser sequeres i onades de calor. A més a més, s'editarà anualment el Butlletí d'Indicadors de Canvi Climàtic dels Pirineus (BICCPIR), amb informació actualitzada de variables com temperatura i precipitació i de l'estat dels boscos, els ecosistemes naturals sensibles o la flora.