Un os bru mata sis ovelles a la Val d'Aran
L'atac s'ha produït al municipi de Les. Agents del Conselh Generau han pres mostres per identificar l'autor de les morts
Un os bru ha matat sis ovelles a Les, a la Val d'Aran, segons ha informat el Conselh Generau aranès. És el primer atac mortal de plantígrads constatat pel govern de la vall aquesta primavera, després que aquest animal protegit ha finalitzat la hibernació.
Agents de Medi Ambient s'han desplaçat fins al lloc dels fets, a la zona del Baish Aran, i han pogut comprovar que hi havia sis caps de bestiar morts. Els cadàvers estaven agrupats dins d'un cèrcol. Els agents treballen ara sobre el terreny per reunir mostres que puguin facilitar la detecció de l'autor de l'atac. En els pròxims dies s'enviaran a analitzar les mostres recollides a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on s'intentarà identificar l'exemplar responsable d'aquest atac mortal.
Segons el Conselh Generau -que actualment té competències en gestió de l'os bru a l'Aran- els darrers anys aquests atacs mortals s'han concentrat a la primavera, "abans de l'agrupament dels ramats", matisen, i hi afegeixen que "disminueixen en temporada d'estiu quan els animals es troben a l'alta muntanya".
Des d'entitats del sector primari com el seu principal sindicat, Unió de Pagesos, han alertat aquests darrers mesos del perjudici que suposen els atacs no només per la pèrdua de caps de bestiar, i veuen la proliferació de l'os incompatible amb el manteniment de l'activitat ancestral de ramaderia extensiva. Una reclamació que ha estat un dels motius principals de queixa a les noves protestes que les organitzacions ramaderes han fet aquest hivern passat, encapçalades pel Gremi de la Pagesia. Impulsar més accions per mitigar aquests danys és un dels punts que s'han inclòs a l'acord a què van arribar amb el Departament d'Agricultura per desconvocar les mobilitzacions.
Aquest mes passat, des del mateix Grup de Seguiment de l'os han reconegut que la població d'aquest animal protegit als Pirineus ja és de 96 d'exemplars identificats, quan ara fa només cinc anys eren la meitat, uns 50. I d'aquests prop de cent ossos actuals, 47 es mouen bàsicament per Catalunya, sobretot per la Val d'Aran i el Pallars Sobirà, tot i que aquest any passat també se n'ha localitzat puntualment la presència a l'Alt Urgell, el Pallars Jussà i l'Alta Ribagorça, a més del nord d'Andorra, on aquesta primavera ja hi ha tornat a fer acte de presència.