Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Un programa especial de RàdioSeu recull la trajectòria de divulgació del Pirineu per part de Joan Obiols

Un programa especial de RàdioSeu recull la trajectòria de divulgació del Pirineu per part de Joan Obiols

L'espai resumeix l'obra de l'escriptor urgellenc, que ha publicat 19 llibres dedicats als pobles de la serralada, fruit de més de 3.000 entrevistes amb els seus habitants. El document es pot tornar a escoltar a 'Ràdio a la Carta'

Joan Obiols, davant la llibreria Purgimon (Foto: Marcel·lí Pascual)
Joan Obiols, davant la llibreria Purgimon (Foto: Marcel·lí Pascual)
26/05/2021 18:45

RàdioSeu ha homenatjat aquest dimecres Joan Obiols amb l'emissió d'un programa especial dedicat a la seva trajectòria de divulgació del Pirineu, els seus pobles i la seva gent. L'espai s'ha emès al migdia i es pot tornar a escoltar a la plataforma de 'Ràdio a la Carta' del portal web www.radioseu.cat.

El programa repassa l'obra de Joan Obiols al llarg dels darrers 36 anys, un temps que ha dedicat a deixar constància escrita de la història, el llegat i la realitat contemporània del Pirineu. Per fer-ho, ha publicat 19 llibres que són fruit dels seus viatges per més de 900 pobles de la serralada, en els quals ha entrevistat més de 3.000 habitants de les valls pirinenques, principalment de Catalunya, Andorra, l'Aragó i Occitània.

L'espai especial, dirigit i presentat per Marta Pujantell, ha recuperat el format que Joan Obiols va crear per a un dels programes amb què ha estat col·laborador de RàdioSeu: 'Radiografies', una compilació d'entrevistes personals a gent singular de la Seu i l'Alt Urgell que va dur a terme al llarg de la dècada passada. Alhora, l'autor ha parlat de cadascuna de les obres de les col·leccions 'El Pirineu i la poesia de la història' i 'Viatge Universal del Pirineu'. I per a l'ocasió, ha seleccionat alguns dels fragments més representatius dels seus llibres i dels diversos indrets als quals fa referència, llegits per la mestra Conxita Rabasa. Els sis eixos temàtics d'aquest apartat han estat el fet d'escriure, la mirada a la vida, la conversa, la descripció d'un poble, el país i el viatge que no acaba.

Aportacions d'amics i persones vinculades a Obiols

El programa també ha comptat amb les aportacions d'amics i persones vinculades a Joan Obiols, que han valorat la seva obra i la seva gran aportació al coneixement del Pirineu. Hi han participat l'escriptor i dinamitzador cultural urgellenc Isidre Domenjó, l'editor i periodista Marcel·lí Pascual, la professora i historiadora Maribel Sala, el traductor i poeta Xavi Gutiérrez, la llibretera Núria Agulló, l'estudiós de la cultura popular Salvador Vigo i l'historiador i dinamitzador cultural Xavier Català. El document es completa amb les reflexions d'Obiols sobre tot el que ha après en aquest recorregut i sobre com veu personalment el passat, el present i el futur del Pirineu.

Joan Obiols i Puigpinós, nascut a Peramola el 1952, és llicenciat en Història i ha estat mestre de català i professor de l'Escola Agrària del Pirineu. També ha exercit com a tècnic de turisme rural. La seva trajectòria de recerca l'ha convertit en un referent pel que fa a coneixement global de la realitat dels Pirineus. Com a col·laborador de RàdioSeu, a banda de 'Radiografies' (2011-2015), també ha dirigit els programes 'Arxiu Obert' (2000-2010), 'Lletres del Pirineu' (2003-2005) i 'Monogràfics del Pirineu' (2006-2008).

PODCAST: Programa especial "Joan Obiols: final d'etapa i llegat pirinenc"

Mostrar formulari de contacte